Да почетем великия Чилов

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

В края на м. януари 2020 г. ще се навършат 65 години от кончината на великия проф. Константин Чилов /1898 – 1955/, безспорно най-великия български клиницист-енциклопедист, посветил целия си живот на Медицината и Пациентите, публикувал над 220 научни труда във всички области на вътрешните болести – кардиология, пулмология, гастроентерология, нефрология, ендокринология, хематология, паразитология, създател на българската клинична лаборатория.  

От 1998 г. насам в родното му село – Славейно, Смолянско, на което дадохме единственото по рода си в света звание “Свещено място на българската медицина” и където се намира неговата Къща-музей, отбелязваме посветените на паметта, живота и делото му “Чилови дни”. Възнамеряваме да го сторим отново, за 22-ри път, на 20 юни 2020 г., като поредният носител на едноименната Награда ще бъде проф. Йордан Генов, гастроентеролог от ИСУЛ; тя по традиция се връчва в 12 ч. пред гроба на проф. Чилов, който е нашият Лекарски Божи гроб. Предложили сме на Централната Комисия по лекарска етика да проведе за пръв път тържествено заседание в Къщата-музей, Светая-Светих на българската Медицина; защо не – съвместно с УС на БЛС.

Но това ще бъде крайно недостатъчно за ознаменуване на най-великия български клиницист.

Надяваме се на подкрепа от съсловното ръководство и общинските съветници в Смолян относно следните предложения, които ще затвърдят увековечаването на проф. Чилов и превръщането му в емблема на българския лекар посредством неговите принципи, което сме извлекли от живота и практиката му: “Уважавай Живота! Грижи се за Болния, почитай Колегата! Всеки Пациент има право да боледува и оздравява, да страда и умира с Достойнство!”:

 

22-те Чилови дни да бъдат включени в Културния календар на Община – Смолян;

Чилови дни да се провеждат занапред под патронажа и със съдействието на БЛС;

Надлезът от Общината към болницата да бъде назован “Чилов мост”, с поставяне на съответната паметна табела;

Името на проф. Чилов да бъде дадено на площада пред болницата.

Крайно време е в това “парично време” /по израза на Хайтов/ да се опитаме да разчупим бездуховните окови на комерсиализираната ни медицина.

Tags: , , , ,

Comments are closed.