Тук ли сме за нашите пациенти или пациентите ни са тук за нас? (заглавие)

Сериозно, нека да се изправим пред истината зад един безспорен факт – американската здравна система продължава да се нарежда като една от най-лошите в света сред развитите страни – и изглежда, че не става по-добра!

Множество известни доклади и публикувани проучвания доказват доста неудобната статистика зад скъпите разходи на населението, лошия достъп до услуги и дори, за съжаление, едни от най-ниските показатели за „ефективност, качество и резултати“ на услугите според Фонда на Общността.

И какво е решението? Чичо Сам въвежда куп регулации и реформи, чиято цел е намаляване и спестяване на разходите, като същевременно също целят достигане на качеството на услугите в цялата страна чрез едновременно стимулиране на конкурентни структури, които постигат определени цели за сметка на други.

Изведнъж ключови термини като “смислена употреба на електронни медицински картони”, “големи данни”, “измерване на стойност”, “стабилни анализи”, “управление на популации пациенти”, “разбиране на данните”, “структура за измерване на качеството”, „ефективност“ и „мнение на пациентите“ стават горещи теми на почти всички национални конференции, групови срещи или друг вид дискусионни форуми, както външни, така и вътрешни.

Разговорите стават еднотипни и пълни с големи думи, сходни идеи и обещания. В основата на всичко това трябва да остане една проста фундаментална истина – „Ние сме тук за нашите пациенти” и тяхната грижа е в основата на нашите услуги. Но нека помислим за секунда колко от това наистина е така. Може би погледнато от другата страна всъщност факта е обърнат, а именно – „нашите пациенти са тук за нас.“

В днешно време, когато имаме доклади за резултатите от болници и частни практики, измерване на удовлетвореността на пациентите, оценки, мерки за ефективност и качество, публично достъпни както чрез правителството, така и чрез външни източници, ние изпитваме агресивния конкурентен характер на индустрията повече от всякога.

Следователно, можем спокойно да кажем, че ние разчитаме едновременно повече от всякога на нашите пациенти и техните мнения, тяхното съгласие с плановете за лечение, тяхната лоялност и (надявайки се) на тяхното подобрено състояние, за да продължим да се справяме с необходимите резултати, по които ни измерват.

Всичко това изисква промяна на насоката на нашите дискусии. Как можем наистина да използваме всички наши текущи ресурси, данни и съществуваща системна структура, за да напреднем стратегически по очаквания път, а не да се борим с вятърни мелници?

Когато имаме увеличени изисквания да се справяме по-добре, добра идея може би е просто да се върнем към основите на здравеопазването, които имаме открай време.

Клетвата на Хипократ, в съвременния си превод и версия, най-очевидно показва основната цел, приложима за всички практикуващи. Самата аз дълбоко вярвам, че тази клетва трябва да бъде винаги прилагана от абсолютно всички, които работят в сферата на здравеопазването, тъй като тя е посветена на благосъстоянието на хората, на които сме се посветили да служим: „Ще помня, че оставам член на обществото, със специални задължения към всички мои събратя, говорът на ума и тялото, както и на немощните.”

Имайки това предвид, по-долу са 5 подхода, които би трябвало да помогнат за установяване на стабилна връзка между практикуващ и пациент в една интегрирана система, извлечена от ключови принципи на поведение на потребителите, управление на взаимоотношенията с клиенти, както и методи на kaizen, които в крайна сметка трябва да са приложени правилно, ако искаме да постигане целите, които сме си поставили.

 

1.  Познаване на вашите клиенти и заинтересованите страни – кои са основните им нужди и желания? Как в момента отговаряте на тези нужди и желания? Добър метод за събиране на такава информация, ако вече не е налице, може да бъде чрез фокус групи, анкетиране, или някаква отворена комуникация и дискусия, за да започнете да събирате основите.

2.  Превърнете „основите“ в мерки – искате да можете последователно да проследявате удовлетворяването на нуждите и желанията. След като бъдат открити, добре дефинираните спецификации и крайните оценки на това доколко системата съответства на тези спецификации, всичко това трябва да се използва за задвижването на все по-добри резултати при използването им заедно с всички други необходими мерки за качество.

3.  Познаването на вашите данни и това, което наистина ви казват тези данни. Това в крайна сметка се отразява върху цялостното ви представяне на пазара, както и вашата конкурентоспособност. Ангажирайте и дайте възможност на пациентите да бъдат част от процеса – няма нищо по-влиятелно в работата на една организация от изграждането и поддържането на силна структура на взаимоотношенията от всички страни (служители, пациенти, клиенти, лидери и т.н.).

4.  Непрекъснатото подобрение – независимо дали ще започне с по-малки проекти или искате да се справите с големи пропуски, концепцията за развиване на солидна култура, насърчавана от непрекъснато подобряване и оспорване на статуквото, ще превърне всяка организация в прогресивна просперираща мечта. Определено е предизвикателство, както при всяка промяна в културата, но предишните три елемента за изграждане на взаимоотношения и определяне на основите трябва много да помогнат в това начинание.

5.  Устойчивост – как можем да поддържаме разбирането, задълбочените знания и развитие постоянно в новото колело на непрекъснато подобрение, което създадохме?

Твърди се, че Аристотел е този, който е казал „Ние сме това, което многократно правим. Превъзходството, следователно, не е акт, а навик. “ Предстоят ни все по-големи предизвикателства в здравеопазването, както в Америка, така и в целия свят. Можем само да наблегнем на опростяването и дълбокото разбиране на корените си, като се върнем към основите, за да си помогнем в затруднения път. Само тогава може би отново ще можем да следваме основната си мисия наистина да бъдем тук за нашите пациенти и да си помогнем взаимно.

Ива Найденова

Comments are closed.