Вяра, семейство, отечество

“В начале бе Словото, и Словото бе у Бога; и Словото беше Бог. То в начало беше у Бога.”

Така започва Евангелието на Йоан.

По-ясно не може да се каже за силата на човешката реч.

“Семето е Божието слово”, казва Исус (Лука; 8: 11).

Българското слово отдавна r оглозгано и замърсявано с безброй чуждици и посегателства предимно от наши сънародници.

Кой да го брани, освен СБП и СБЖ?

Намериха се родоотстъпници, които не се посвениха да посегнат дори и на Патриарха на българската литература, на самия Дядо Вазов. Преведоха най-великия български роман “Под игото” на… български; така щял да стане достъпен за българските ученици. След решителния протест на СБП, Министерството на културата глоби издателите за накърняване на авторските права! Очакваме същата сакнция да понесат и безотговорните издатели, които със същото оправдание издадоха “Под игото” на… шльокавица.

Грубо и безцеремонно се изтръгва ИСТОРИЧЕСКАТА И РОДОВА ПАМЕТ у подрастващите. МОН стана най-антибългарското ведомство, усърдно унищожавайки “всичко българско и родно”. Няма ги: “Записките по българските въстания” на Захарий Стоянов, “Епопея на забравените”, почти всички ботеви стихотворения, вдъхновяващите песни на Чинтулов, “Вяра” на Вапцаров, дори кротките стихчета на милия Ран Босилек “Родна реч” и “Родна стряха”. Причината? Там се казва “Реч на мама и на татка” – а не на “Родител-1 и 2”; “майчина милувка” – а не милувката на “Родител-2”. Няма и “Колко мило, колко сладко е при мама и при татко” – вероятно поради същата причина. МОН не се посвени да проведе дори и анкети сред най-малките: за какви, аджеба, се смятат – за момче, момиче или… “друго”; в РЗИ в страната пуснаха и листовки за хомосексуализма? И здравният, и образователният министри се направиха на учудени.

Напразно СБП упорито предлага Проектозакон за защита на българския език и литература. Той отдавна е заведен в канцеларията на НС, но си стои там, заключен в чекмеджетата й, защото – както ни каза вносителят на свой закон – депутат от т. нар. ОП: “ГЕРБ не желае да го внесем за разглеждане”. Защо не желае – иди, та разбери. Нали са “коалиционни партньори”, защо не им го наложат; нали твърдят, че са родолюбци?

 

“Твоята вяра те спаси!”, казва Исус (Лука; 7:50) на жената, която е излекувал.

Обезвереният човек е отчаян; той не обича държавата си и няма да пази Родината си, та дори и своето семейство; той, ако щете (всички лекари го знаем от практиката си) е и много по-лесно атакуем от инфекции и трудно податлив на лечение.

 

В национално измерение под ВЯРА ние, българите, разбираме Светата Троица – Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух. Всички сме наясно, че Православието е спасило народа ни от претопяване през кървавото мочурище на 5-вековното турско робство, днес официално наричано “османско владичество”. “Няма Православие – няма България!”, заявява екзарх Антим I, когато Стамболов настоява НС да промени Търновската Конституция в частта й да отпадне изричното изискване за православно вероизповедание на княза (за да бъде избран Фердинанд, който впоследствие ни докара до две национални катастрофи).

Какво виждаме в момента у нас? Не беше разрешено задължителното изучаване на Вероизповеданието.

 

Позволихме си да посъветваме Светия Синод да предложи нещо далеч по-приемливо: изучаване на ЗДРАВНО-ДУХОВНА КУЛТУРА (здравна и религиозна просвета, разглеждаща не само християнството, но и исляма и будизма); специално за целта написахме и издадохме за своя сметка проекта за учебно помагало по темата “Мила Родино”, включващо и българската историческа памет. Нито сричка в отговор и от Светия Синод, и от Президента, и от Премиера, да не говорим за МОН, които отдавна провеждат целенасочена политика на отродяване, дебългаризация и дори опорочаване на децата ни. Отново се активизираха и странни НПО, които пак се втренчиха в тях. Дава им се широка обществена трибуна, откъдето проливат сълзи за провалената у нас ИК, ругаят КС, дори прибягват до лъжи, отричайки съществуването на ЗСУ (чието злокобно прилагане е само отложено с 6 месеца); и дори се заканват, че ще съдят всеки, който изказва тревогите си за децата. Това, значи, е част от либералната демокрация: безусловно налагане на идеи и репресия на инакомислещите. Най-безсрамно отричат Бащинството и Майчинството. В материално отношение българинът има две основни ценности: домът и детето. Тежко на този, който им посегне… Видяхме какви грандиозни шествия организираха гражданите в защита на децата си, срещу ИК и ЗСУ; но почти без да бъдат отбелязвани от медиите. И те ли участват в тази конспирация срещу стопяващия се, изчезващ с главоломна скорост български народ?!

Пред очите ни – целенасочено, дори с настървение някои държавници смазват Вярата, рушат Семейството, обезценяват Отечеството! И нещо не по-малко страшно: обезлюдяват го. Унищожават България целенасочено. Ето го и поредното доказателство: безропотното приемане на СЕТА, която ще ни задължава да ядем – нещо още по-страшно: да даваме и на децата си! – каквито боклуци и ГМО ни предложат; а ако ги откажем, ще плащаме цената им.

 

ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ са известни и ги виждаме всички:

 

# масова миграция навън (2,5, дори 3 млн души напуснаха България, и то – предимно млади и образовани; кръвта ни изтича навън!); в резултат на проклетата глобализация, която ще обезлюди и обезличи света, но първо – нашата България;

 

# депопулация (намаляваме годишно с по 50 000 души: раждат се под 60 000 бебета, поне половината от които – на родителите с небългарско самосъзнание; умират ок. 115 хиляди граждани); ДЕМОГРАФСКИЯТ СРИВ безспорно е ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ на държавата и нацията ни;

 

# най-високата заболеваемост и най-ниската средна продължителност на живота в целия ЕС (70,6 години – за мъжете, 78 години – за жените; при 6-7-8 години повече в останалите страни-членки);

 

# целенасочено убиване на духовността чрез подменяне на националните ни идоли, идеали и ценности с бездарни чалгаджии, футболисти и лотарийни игри.

Стигаме до един крайно важен проблем за всяка държава и нация, особено за българската: СЕМЕЙСТВОТО. То също се руши и обезценява пред очите ни. Все повече младежи не го създават или съжителстват без брак. Но посочете ни поне една медия, която да го препоръчва или да възхвалява някое щастливо семейство или поне една многодетна майка. Всеки втори брак се разтрогва до 10 години след сключването му.

“И Бог създаде човека по Своя образ, по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.” (Битие, 1: 27). Нима това е Божият образ: безогледно забогатяване? Да си припомним 7-те смъртни гряха на Папа Григорий Велики, обособени през 590 г.: гордост, завист, гняв, леност, алчност, лакомия, похот?

Семейството е стълб на народността и държавата, без който неминуемо ще пропаднем! Младежите трябва да бъдат насърчавани да го създават, да отглеждат деца. “Живейте в семейство!” – е и призивът на СЗО като най-важната гаранция срещу разпространението на смъртоносния СПИН. А от него ежедневно се заразяват 7200 и умират 5500 души по целия свят; 70% от тях не изпълняват повелята на Бога: “С мъжко да не легнеш като с женско; това е гнусота!”

“Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.” (Битие, 2:24).

Какво по-ясно? Благословеното от Него привързване, без което животът на земята ще изчезне: Семейството.

 

И ДУХОВНОСТТА у нас е срината, за разлика, напр. от Русия, САЩ, Турция, Унгария, Полша, Румъния, да не говорим за Гърция и Сърбия, където тя, както и историческата памет, са насърчавани.

Един прост пример. Вече години наред на 6 януари всички медии отделят десетократно повече внимание на идиотското езическо “Ледено хоро” в Калофер (че дори щели да го представят и на ЮНЕСКО за статут на елемент от световното културно наследство!), отколкото на рождението на великия Ботев в същия този възрожденски град; и не виждаме нито един държавник или политик да поднася дори цветенце пред бюста му на едноименния булевард; нищо чудно в скоро време да го преименуват.

 

И ОТЕЧЕСТВОТО стана поредната мръсна дума. Употребява ли я някой от държавниците и политиците, от журналистите ни? Ще се намери ли, в случай – недай, Боже! – на нечия чужда агресия доброволец-младеж, който да застане под знамената? Така, както преди 100 години стотици гурбетчии в САЩ и студенти в Европа са се стичали масово, за своя сметка, без никой да ги задължава или организира, към българските казарми, когато избухва Балканската война; и направо отиват под снарядите. Отговора оставам на вас.

Да, юношите и девойките ни с ентусиазъм се събират на неизброими тълпи при чалга-концерти или футболни дербита. Отдавна не пеят “Тих бял Дунав се вълнува”, да не говорим за “Питат ли ме де зората” или “Стани, стани, юнак балкански” и “Вятър ечи, Балкан стене”. Обаче знаят наизуст всяка нота и думичка на безсмислените, често откровено цинични чалга-песни и чуждестранните имена на бездарни ритнитопковци; за много тийнейджъри Левски е само име на футболен отбор; не правят никаква разлика между Раковски и Бенковски; а при произнасянето на фамилията Петлешков веднага прихват: била много смешна.

Както казва Гогол в “Ревизор”: “На кого се смеете? На себе си се смеете…”

Толкова е тъжно това…

Едва ли другаде по света се провежда, и то – успешно и последователно, подобна практика: един народ така усърдно да извършва собственото си САМОУБИЙСТВО.

И ние ли ще участваме в него?!

Братя Българи????

 

ПРЕДЛАГАМЕ:

1. Да приемем една Декларация “Вяра, Семейство, Отечество” към българските държавници и политици;

2. Да излъчим представителна група, която да я внесе в Президентството, НС и МС и да поиска среща със съответните ръководители за официалното ѝ представяне.

 

(Слово, произнесено на Конференцията “Вяра, Семейство, Отечество” в БАН/3 февруари 2020 г.)

Comments are closed.