Да си вкараш автогол

Така и не стана ясно каква е била идеята на СЛК да организира семинар за журналисти относно… лекарските грешки. Всички лекари знаят /и добре са се опарили/  от безскрупулните им нападки по най-дребни поводи с единствената цел търсене на сензации. Цели два дни централните медии /най-вече Програма “Хоризонт”/ нищеха темата; и имаха основание да преповтарят становища на виден наш академик и на един медицински юрист, че лекарите грешат ли, грешат.

Темата безспорно е важна, но тя трябва да бъде само за наша вътрешна употреба!

Още помним огромното поражение върху бъдещи педиатри, а и върху цялото ни съсловие след нападките по повод смъртта на момченцето с остра фудроянтна вирусна пневмония, съпътствана от неспасяемия синдром на Уотърхаус – Фредериксен. По целия свят годишно умират 2 млн деца от пневмония. Но журналистите толкова яростно се нахвърлиха срещу нещастната лекарка, че дори повлияха на Премиера да изрече абсолютно незаслужените думи: “Трябва възмездие…” и дори си позволи да нареди временното отстраняване на трима директори. И защо си замълча, след като излязоха експертните заключения?

Възмездие – за какво?! Нима лекарите, в частност педиатрите, са богове и могат да вдъхнат душа?

И ето го резултатът: 4 млади специализанти по педиатрия омерзени напуснаха България и отидоха в Германия.

Най-ниско платени, най-ругани, все по-малко, все по-застаряващи – това са българските педиатри в момента.

Отново настояваме УС на БЛС да предприеме съдебни действия срещу клеветниците-журналисти за уронване престижа на съсловието и отказване на лекарите да специализират педиатрия.

Tags: 

Comments are closed.