Бунтът на мравките

Имаше роман с това заглавие. Сетих се за него, като наблюдавах обречените на неуспех усилия на медицинските сестри да променят поне нещичко в тази абсолютно неадекватна, сриваща се наша здравна система.

Цяла година здравният министър ги лъжеше, че “ще им изготви методика за изчисляване на възнагражденията”. Уверено поставяше и срокове: до м. май, до м. ноември 2019; сега изостави тази дъвка и премина към Кодекса на труда, без да му е ясно и там какво цели да направи (защото той се прекроява от Парламента). “Разпредели” отпуснатите от МС 50 млн, които потънаха незнайно в чии джобове. Сега склони, под одиозния натиск на не по-малко лицемерното КНСБ, да “кихне” нови 7 млн. Заплатите на сестрите в училищата и детските градини щели да скочат на 900 лв. Оп-па, ами че това надвишава с 200 лв заплатата на начинаещ лекар!? Ето, сега е моментът съсловната ни организация да постави въпроса с унизителното заплащане на младите колеги, а не да обвинява сестрите в нарушение на демокрацията (български патент). 

Най-после се решиха да повишат заплащането на нощния труд (така и не стана ясно на кои – лекарите или сестрите) от 25 на 90 стотинки на час; то пък историческото постижение! Бихме ги дали от джоба си на министъра и на синдикалистите само за една безсънна нощ; при условие не да работят, а единствено да слушат радио или да гледат телевизия, ако искат – и да изпълняват сценките от филмите за възрастни, но да не спят, срещу 10-тина лв хонорар. Бъдете сигурни: ще откажат възмутени. 

КТ “Подкрепа” пък изобщо не се и обадиха, взрени в измършавелия си пъп. Изобщо, за какво са ни тези смешни профсъюзи, изпълняващи държавни поръчки?!

Но сестрите няма да отстъпят, те вече искат оставката на цялото правителство. Макар че трябваше да искат на министъра, но през декември бяха обаяни от чутовната фигура на премиера и навиха палатките. Сега са ги навили пак, но въпросният микроорганизъм ги засенчи.

Да, блокадата в НС и особено пълзенето по первазите му бяха недостойни, да не кажем – гаменски прояви. Не чак до степен момичетата да бъдат гръмко наричани “терористки” от един много смешен пловдивски депутат с фамилия, напомняща за варенето на боб в глинено гърне, или “психологично” (не – психично!) разстроени жени от една измислена политичка.

Мравките се разбунтуваха, но са още много малко. Мравоядите обаче са по-силни. Да видим кой – кого…    

Наистина живеем в интересни времена, дами и господа. 

Да сме живи и здрави, още други ни чакат зад хоризонта.

Comments are closed.