До постигане на консенсус

Това заяви здравният министър. Само за един ден той издаде две абсолютно противоречащи си заповеди: за задължително носене на маски и за отмяна на нареждането “до постигане на консенсус”.

“Консенсус” е чуждица, широко влязла в употреба след идването на прословутата демокрация. Означава “постигнато съгласие”. Ако добре си спомняте, “до постигане на консенсус” бяха отменени двукратните проекти на г-н Министъра за здравна реформа. Нямаше как да бъдат приети от обществеността, след като не ставаха за нищо. Язък (жалко) за помпозните срещи в НДК.

Министърът обича да раздава щедри обещания. Тях ги облича в друга форма – “до две-три седмици”. Така на два пъти се справи с протеста на сестрите. Обеща “до две-три седмици” да снабди със защитни средства и всички медици на първа линия.

Обещаното, разбира се, не е като даденото.

Няколко пъти питах министъра с мейли (защото той така и не ме прие дасега; иначе даваше щедри обещания – те звучаха “другата седмица”; годината има 52 седмици, но така и не отвори врати за един главен редактор): с какво ще бъде запомнен?

Ще ви отговоря вместо него, но след две-три седмици, до постигане на консенсус.

Comments are closed.