Макетите на новата сграда на МУ-София вече са изложени в Ректората

Макетите на класираните на първите три места проекти за нова сграда на Медицински университет- София вече са изложени в Ректората.

Архитектурният макет е изключително полезен инструмент във фаза проект с широките възможности, които предоставя за визуализация и конкретизиране на планираната сграда или район в бъдещата естествена среда.

Това е възможно най-достъпния начин да се представи бъдещият проект. Макетът позволява доброто обмисляне на проекта в една съвсем начална фаза и е много силен инструмент в креативната работа на проектантския екип.

Ще припомним, че след проведен открит конкурс авторитетно жури класира седем проекта.  Участниците, заемащи първите три места получават парични награди, според решение на Академичния съвет на МУ-София, осигурени от наследството на лекаря емигрант д-р Андрей Георгиев. Общественото представяне на проектите се състоя на 14 февруари.

Изложените архитектурни макети са на „Tилeв apxитeĸти“ ООД, които заеха първо място, на „Apxитeĸтoниĸa cтyдиo“ – второ място и фирма „ДЕЛИНЕАР“ – трето място.

Според заданието за проектиране новият дом на университета ще се намира в двора на бившата Медицинска академия нa мяcтoтo нa paзpyшeния cтoл, в близост дo Maйчин дoм и дo нoвия блoĸ нa УMБAЛ “Cв. Eĸaтepинa”, на терен от близо 13 500 ĸв. м.

Застроената площ на сградата, съгласно заданието е около 5500 кв.м., а РЗП около 28000 кв.м. В сградата ще се помещават Ректоратът, Деканатите на Медицинския факултет и на Факултета по обществено здраве към МУ-София, аула, катедри, лаборатории, конгресен център, учебни зали за лекции и семинари, кабинети, симулационен център, библиотека, подземен гараж и др. Освен административната част, сградата ще разполага със спортен център, стол-ресторант и др. Една от залите в новата сграда, ще носи името на д-р Андрей Георгиев.

Tags: 

Comments are closed.