Прочетено

В резултат на реформата на Семерджиев България е на последно място по всички здравни показатели в ЕС, въпреки че за здраве у нас се дават сумарно над 9% от БВП, което е средната стойност в ЕС. Толкоз за философските напъни на професора по всичкология Семерджиев. Доволни от него са единствено колегите му зъболекари. Но за сметка на атчойващия дентален статус на българина.

Логиката болниците като търговски дружества беше проста: който работи повече и по-качествено, получава и повече пари (за сметка на изкуствено раздутата хоспитализация, естествено). Обратно, който работи по-малко и некачествено, постепенно ще фалира. А на практика и да работиш повече, имаш лимит (т. е. няма как да растеш). От друга страна – и малко да работиш, не фалираш, защото си единствената болница в района и никой не смее да те пипне. В този тюрлю-гювеч частните болници си разкриват каквото им е изгодно отделение, приемат който си подберат пациент и работят по каквато си искат КП (без спешност и инфекции!). Така че в момента системата “Семашко” е почти като капиталистически “Семашко”: уж пазарна, ама с лимити; уж с равнопоставеност между държавни, общински и частни болници пред НЗОК, ама с неравнопоставени функции.

От този човек Семерджиев можете само да се учите. Да – на измами и високомерно говорене, на високо его и ненаситен егоизъм. Един от най-самовлюбените герои на новото време.

В България има див здравен капитализъм. 15-20% от българските лекари вземат 3-5 пъти повече пари, официално или под масата, от немските си колеги, плащат само 10% ДОД и не могат реално да покажат откъде идват парите им за колите. И това го направиха хора като Семерджиев.

 

Фейсбук

 

 

“Минах през ада да гледам онкоболна майка. Всяка сутрин на шкафчето в стаята й в Онкологичния диспансер намирах на хвърчащ лист (не на рецепта!; а нали лечението на тези хора било безплатно?) какво да купя за деня; знаех, че непременно ще отидат поне 50 лв. Само морфинът й беше безплатен. Плаща се и линейката, която я караше на лъчетерапия. Разбира се, и кръвта за кръвопреливане. Лекарите и санитарките приемат тези болни като брашнян чувал.

Нелепо и нагло беше и купуването (пак уж по програма) на инвалидна количка, която така и не използвахме, защото мама почина. Когато отидох да върна тази вече непотребна вещ – дари и неразопакована, още в найлоните си, от фирмата ми я приеха, без да ми отбият и лев.

Всичко в нашата здравна система е жестоко лицемерие!!

 

ФБ

 

 

На световния базар всичко е възможно…

Испания плати (плати!, Т. Н.) на турска компания голямо количество медицински материали, вкл. 150 респиратора. Турското правителство задържа самолета буквално на летището, защото “тези материали ни трябват на нас”. Не помогнаха няколкото разговора на испанската министърка на външните работи с турския й колега.

Германия купува медицински материали в Тайланд. На летището в Бангкок те са… реквизирани (реквизирани, като при вайна!, Т. Н.) от американски военни. Вашингтон се оправдава: материалите са произведени в Тайланд, но от американска компания.

Подобна акция извършиха САЩ и с пълен с медицински материали самолет, платен (платен!, Т. Н.) от Франция. Намерил се “някакъв американец”, платил по-висока цена и самолетът не отлетял за Франция.

И петте държави са членки на НАТО – “единствената организация, която може да пребори коронавируса”, според една бивша преводачка, бивша посланичка и сегашна НАТО-активистка.

 

Йосиф Давидов, ФБ

Comments are closed.