Търговията “Медицина”

В интервю пред “Хоризонт” изпълнителният директор на Общинската болница в Горна Оряховица призна, че пациентите им силно са намалели (хората не смеят да припарят до лечебните заведения от разбираем страх да не се заразят), и доходите им силно са спаднали; оттам – и заплатите на персонала.

Тази епидемия изкара на преден план огромното престъпление на зловещия за българското здравеопазване тандем от пакостниците му Костов и Семерджиев: превръщането на свещената Медицина в Търговия.

Представяте ли си какво би станало, ако пожарникарите трябва да си заработват заплатите. Гасят пожари – има пари; не гасят – ще стоят гладни.

Да, но пожарникарите не са принудени да палят пожари, за да ги гасят после, и така да си осигурят заплатите.

За разлика от лекарите. Всички много добре знаем как се хоспитализират пациенти, които нямат абсолютно никаква нужда от болнично лечение. За раздутите и, меко казано, преиначени диагнози – да не говорим.

А истинската роля на Медицината е да бъде превантивна, да предпазва хората от заболяване. Колкото по-малко болни има, толкова по-успешна и истинска е тя.

Кой да каже тази проста истина на здравния министър?

Прави са протестиращите сестри, които вече съвсем забравихме в карантината: спрете Търговията в Медицината.

Навремето (м. май 1998), когато самовлюбеният самонадеян стоматолог подготвяше здравната си “реформа” и заедно с гуруто си Костов направи здравето стока, това му го казахме в очите и го публикувахме във в. “Български лекар” (бр. 5/1998); резултатът беше… псуване на майка и разгонване на рекламодателите ни.

Но това е друга тема.

Крайно време е Централната Комисия по лекарска етика да вземе отношение по изкуствената хоспитализация като незаобиколимо средство за достойно възнаграждение на лекарското Изкуство.

Защото – какво изкуство има в Търговията?

Comments are closed.