Мерките след кошмара с Милен

Кошмарът с невинно загиналия Милен Цветков ме наведе до две предложения към властимащите.

Първото. Става реч за абсолютната неподготвеност на полицаите да оказват първа помощ. Те първи се притичват на пътните автопроизшествия, но – само да ги отбелязват. Не знаят да спрат кръвотечение; какво да правят с пострадалите в автомобилите – да ги извадят или да ги оставят там, как – поне отчасти! – да се справят с шока, който в повечето случаи ги убива.

Ананиев е поредният министър, на когото дадох предложението си, а именно: “Спешна помощ” да премине към МВР. Преди 9 септември у нас не е имало МЗ; Дирекция “Обществено здраве” е била към МВР. Ако спешните медици преминат към МВР, те ще получават по-големи заплати, а полицаите и пожарникарите ще бъдат обучени да бъдат нещо като парамедиците, както е по целия цивилизован свят.

Второто. Главен комисар Ивайло Иванов, главен секретар на МВР, призна, че годишно се установяват поне 1000 младежи, шофиращи след употреба на наркотици, и призна, че вероятно броят им е доста повече…

Навремето имаше Постановление на МС: ако заловят автомобил с крадена в него стока за повече от 20 лв, той бива конфискуван! Мой пациент от ямболските села така пострада, защото намериха в багажника на новата му лада чувал обрулени орехи, и без много обяснения му я взеха… Оттогава дълги години в Ямболско не се чуваше за кражби…

Ето го решението на въпроса с потенциалните убийци по пътя от рода на маминото синче Кристиян: установи ли се, че са употребили наркотик, автомобилът им се конфискува в полза на държавата.

Не виждам друго решение на проблема, който застрашава живота на всички ни!!

Comments are closed.