Защо мълчим за априлските герои?

Април 1876 г. Въстанието, подтикнало братска Русия да отвори война на поробителите; какви са ѝ мотивите е друг въпрос; важното е, че тя ни дарява Свободата!

Наистина, това въстание, наричано от някои “махленска свада”, не избухва в цяло Българско, а само в IV Революционен окръг на великия Бенковски. Но ражда и други чутовни герои като Каблешков, Волов, Петлешков, потресаещите Кочо Чистеменски и Спас Гинев. Знаят ли днес нашите деца и внуци за тях?

Нищичко не знаят! Защото МОН води целенасочена държавна политика за отродяването и дебългаризирането им. Отдавна се мълвеше, че МОН организира курсове за учители по история. Ето, в потвърждение, част от писмото на един от тях – Стойчо Чергов (публикувано във Фейсбук):

“Обучението на учители по история обхваща участници от всяка област. Досега са “обучени” 10 групи, всяка от тях от по 75 човека. Сред преподавателите са доц. Антоний Гълъбов, проф. Евелина Келбечева и др. Обсъждат се програмите по история за Х клас. Указанията са:

  1. Турско робство не е имало. Проф. Рая Заимова заявява, че… християнските семейства са имали по много деца и са давали по едно момче, за да има мир и любов, а и да живеят по-добре. 2. Кръвният данък (девшерме) е път към просперитет. 3. За ислямизирането: то ставало далеч от центровете по официална религия; българският селянин нямал усещане за фатален избор. Голяма част от българските светци са наказани със смърт, защото първо са приели исляма, после са се отвърнали от него. Ислямизацията се е провеждала периодично и не е била чак толкова агресивна; в повечето случаи е ставала доброволно.

Доц. Лъчезар Стоянов заяви, че на децата трябва вече да не преподаваме факти, години, събития и личности, а да им обясняваме идеологии. Това било исторически важното, за да станат мислещи хора с европейски ценности…

През цялото време учителите били заплашвани, че ако не преподават така, подлежат на съд и нямат място в образователната система…

Това е положението, дами и господа, братя и сестри българи. Скоро ще втълпяват на децата и внуците ни, че не са българи, а, прим. татари (както учат децата в Македония); че да обичаш майка си, баща си и Родината е престъпление, че тя е Брюксел или дори Вашингтон. Знаете, че от учебниците на децата ни по литература са изхвърлени всички родолюбиви текстове, а историята – както виждате, е абсолютно преиначавана: нямало е нито турско робство, нито баташко или брациговско клане; Левски е бил обикновен криминален убиец, Ботев – нехранимайко; Вазов трябва да се… превежда, защото децата не го разбират (още година-две – и ще изхвърлят не само “Епопея на забравените”, както вече го направиха, а и “Под игото”; както направиха, впрочем, и с най-българската книга “Записките” на Захарий. Къде ли се въртят в гроба си националните ни герои, Хайтов, Марко Семов?

Няма ли държавен мъж, който най-после да удари по масата, да зашлеви министъра на образованието и да повтори горчивото възклицание на св. отец Паисий?!

Comments are closed.