На вниманието на ЦКПЕ: Стига повече лекарски жертви!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Всички ние скърбим за непрежалимата загуба на д-р Илияна Иванова, 43-год., от Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ив. Селимински” – Сливен и на д-р Нели Пандова-Илиева, 61-год., “Спешна помощ” – София, които загубиха живота си в битката с Коронавирус. Бог да ги прости! Така тези две колежки (и дано черният списък свърши дотук!), влязоха в светлия Пантеон на лекарите-герои, загинали при спасяване, чиято памет отбелязваме на 15 август, Деня на Спасението.

До този момент (3 май 2020 г.) заразените медицински специалисти в България – лекари, м. с. и санитарки, надвишават 170 души. Това едва ли е било непредотвратимо. Известно е, че по места, особено в малките населени места извън столицата, колегите трудно намират предпазни средства, въпреки тържествените обещания на здравния министър, дадени в началото на епидемията, че “до седмица-две” (любимият му витиеват израз) те ще бъдат осигурени за всички медици.

Стига повече лекарски жертви!

Предлагам:

Официално да изпратим писмо до здравния министър, с копие до Премиера и НОЩ, с настояване да отговори писмено на въпроса: колко защитни средства е осигурил за колегите и сестрите, работещи на първа линия?

Вече съм му го изпратил като питане от в. “Български лекар”. Лично аз отдавна съм снел доверието си от този абсолютно неподходящ здравен министър. Ще го снемете ли и вие?

 

Двете лекарки, които загинаха в борбата с коронавируса – д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение в Сливен и д-р Нели Пандова-Илиева от “Спешна помощ” – София са първите удостоени (посмъртно) с новоучреденото от БЧК, Централната комисия по професионална етика при БЛС и в. “Български лекар” Отличие за човеколюбие и висок морал “Д-р Стефан Черкезов”.

Д-р Стефан Черкезов е най-големият съсловен герой. На 15 август 1963 г. той спасява 47 души от пламнал автобус и почива от тежките си изгаряния. В негова памет през 2005 г. датата на подвига му е обявена за Национален Ден на Спасението, който е официализиран от Министерския съвет. Издирени са имената на над 130 лекари и 15 м. с., които са загубили живота си по време на работа – от преизтощение или след заразяване от своите пациенти. В т. ч. и д-р Нено Планински, първият главен лекар на сливенската болница, който умира именно след заразяване от коремен тиф от свой пациент.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.