“Спешна помощ” – към МВР!

Относно злощастната кончина на Милен Цветков се появиха съмнения: било е преднамерено убийство; “Спешна помощ” е закъсняла, близките болници “Правителствена” и “Токуда” не са пратили линейка, полицаите не са му помогнали и пр. Намирам подобни твърдения за нелепи и манипулативни.

Моето мнение е следното.

Случаят безспорно е инцидент. Жертвата е получила т. нар. “камшичен удар”. Гръбначният стълб се състои от 33-34 прешлена, като най-горните – атлас и епистрофеус, се съединяват посредством своеобразен шип-“нит”. При този удар той се пречупва и се забива в продълговатия мозък, където се намира центърът на дишането. Смъртта е неизбежна.

Болниците не разполагат с линейки, а само “Спешна помощ”. Не вярвам да е закъсняла; ще се уточни лесно.

Полицаите и пожарникарите в целия свят имат умения и на парамедици; само не и у нас.

Предлагал съм поне на 4 здравни министри:

“Спешна помощ” да бъде прехвърлена към МВР, така полицаите и пожарникарите ще бъдат обучени в оказване на елементарна първа помощ, като кръвоспиране, обдишване и пр.; медиците пък ще получат техните привилегии – по-високи заплати, по-ранно пенсиониране и т. н. Отговор нямам от нито един. Нашите министри обикновено са от рода “всичко мога, всичко знам” и не се интересуват от съвети, препоръки и мнения на простосмъртните граждани.

Преди 9 септември не е имало здравно министерство, а само Дирекция “Народно здраве” към МВР, с 3-4 чиновника.

 

Тази идея съм я давал на поне 5 – 6 здравни министри. Отговор получих от вятъра…

Comments are closed.