В празничния 24 май връчиха наградите Питагор 2020

За 12-ти път Министерството на образованието и науката връчи отличия на учени, научни колективи и организации за постижения в областта на науката и технологиите, определени от авторитетно жури, съставено от предишни носители на наградата.

Гости на церемонията бяха еврокомисарят по въпросите на иновациите научните изследвания културата образованието и младежта Мария Габриел и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В общо 11 категории бяха отличени ярки личности, млади таланти, добри екипи в областта на науката.

Първата категория, в която бе присъдена наградата Питагор бе “Здраве и медицински науки”, а неин носител стана проф. Цветалина Танкова, доктор на медицинските науки от Медицинския университет – София, зам.- декан на Медицински факултет по научната дейност.

“Уважаеми дами и господа за мен е изключителна чест да получа наградата на името на Питагор за наука в областта на медицината, медицината като единство от наука и изкуство, медицината, която е една изключително актуална област през последните месеци с оглед на непредвидената ситуация, в която изпаднахме всички ние. Аз приемам тази награда като признание не само лично за мен, като признание за Медицински университет в София, който осигури моето академично развитие, като признание за колективния труд и колективните усилия на моя екип в Клиниката по диабетология в катедрата по ендокринология”, заяви проф. Цветалина Танкова.

Още един представител на Медицински университет- София бе удостоен с наградата Питагор. Това е проф. Пламен Кенаров от Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на МФ. Ръководеният от него колектив взе наградата в категорията Научен колектив за успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати. Тя се дава за създадения от тях апарат, работещ на принципа на систола/диастола и представляващ изкуствено еднокамерно сърце за провеждане на кръвообращение извън тялото на човека. Останалите участници в екипа са доц. д-р Иван Иванов от Технически Университет-София и магистърът по икономика Мартин Дянков от “Новамед” ООД.

Comments are closed.