Роботизирана система “Да Винчи” в болница “Доверие”

От 2013 г. в болницата на Медицински комплекс “Доверие” функционира и хирургичната роботизирана система “Да Винчи”, която увеличава оперативните възможности чрез 3D-визуализация (образът се увеличава до 10 пъти!), осъществяваща перфектен образ и инструменти с пълна свобода на движение. Категоричните предимства на роботизираната хирургия, в сравнение с отворените оперативни методи, значително намаляват риска от травми на околните тъкани и последващи усложнения, по-малка кръвозагуба и следоперативна болка, минимален болничен престой, по-бързо възстановяване и връщане към нормалния ритъм на живот.

Тук с апарат “Да Винчи” работят:

Д-р Явор Семерджиев, уролог, извършил досега над 500 операции, предимно по повод карцином на простатата (в началото – със съдействието на доц. Маринчо Георгиев от Болница “Александровска”);

Д-р Янчо Делчев, (акушер-гинеколог възпитаник на доц. Мария Попова сочи за свой първоучител д-р Антонис Сютос от знаменитата Каролинска болница в Стокхолм). От 2014 г. насам е извършил над 1000 операцииПодчертава чудесното приложение на системата при силно затлъстели пациентки. Прилага я при ендометриоза, пролапс на матката, тумори на яйчниците.

И двамата колеги изтъкват, че бъдещето е на компютърната хирургия.

Но – ето и основния проблем. Както обикновено той е в НЗОК, която плаща само за онкологични гинекологични операции. Но не – и за урологични. Не – и за предраковата атипична хиперплазия на ендометриума. Трябва ли да се обяснява на чиновниците в НЗОК и МЗ(сред тях – и немалко колеги!), че е много по-важно и ефективно да оперираш именно предраково, отколкото вече раково заболяване? Та нали съгласно европейската Харта за правата на пациента (приета и у нас), всеки пациент има право на достъп до иновациите, след като те са в негов интерес – за по-бързо и ефективно лечение и възстановяване?  Ето тема, която УС на БЛС би трябвало да повдигне пред МЗ и НЗОК, преди да подпишат предстоящия анекс към НРД, а също и – за обсъждането на НРД/2021 г.

Tags: , , ,

Comments are closed.