Проект на вниманието на МЗ, БЛС и НЗОК: Паметна бележка

Ние, участниците в XXII Чилови дни и Националната конференция по онкология, организирани от Националното Движение за здравна политика и дълголетие “Кота-100”, с тревога отбелязваме нарастването на заболеваемостта от онкологични заболявания у нас, както и зле организираното им лечение и абсолютно пренебрегваното възстановяване след химио- и лъче-терапия.

Вече над 370 000 са българите, диспансеризирани от някое раково заболяване в различни стадии, като към тях ежегодно се присъединяват около 35 000 новодиагностицирани, а почиват 17-19 000. Те биха могли да бъдат много по-малко, ако са открити навреме и им се провежда навременно лечение и последващо ефективно възстановяване.

Обръщаме внимание и върху основните причини за възникване на онкологичните заболявания. Освен непредотвратимата, но предсказуема наследствена предразположеност, това са: на първо място – стресът (хроничното психоемоционално пренапрежение и депресивно-тревожният синдром – преобладаващите психогенни състояния на нашия народ), следвани от тютюнопушенето; прекомерната употреба на алкохол; нерационалното хранене с пържени, мазни и опушени храни; затлъстяването, диабетът.

Има още много какво да се пожелае от МЗ и НЗОК относно:

# организацията на профилактичните прегледи и на лечението и възстановяването след него;

# поддържането на Раковия регистър;

# правото на медицинските сестри да се грижат самостоятелно по лекарски указания за онкоболните в домашни условия.

 

За предпазване от възникване на онкологични заболявания и за възстановяване след тяхното лечение препоръчваме родопския здравно-духовен туризъм.

Неслучайно именно в Родопите живеят най-много дълголетници и столетници и има най-малко сърдечно-съдови и онкологични заболявания, метаболитен синдром и диабет.

Тук има най-много слънчеви и най-малко мъгливи дни в България.

В Родопите успешно се съчетават нископланинският туризъм, отрицателно-йонизираният боров въздух, здравословните местни храни, киселото мляко, подквасено с бацилус булгарикус – и зареждането с духовност чрез многобройните параклиси, божествената природа и общуването с гостоприемните родопчани.

 

Затова – упражнявайте родопски здравно-духовен туризъм за предпазване от стрес и онкологични заболявания и възстановяване след лечението им!

Tags: , , ,

Comments are closed.