Безпрецедентни грижи за докторантите полагат в МУ – Пловдив

Медицински университет – Пловдив като лидер на медицинското образование в Южна България осигурява устойчиво научно развитие на своите кадри и постоянно привлича млади перспективни учени. Докторантското обучение е крайъгълен камък в това направление и от ВУ смятат, че това е ключът към успеха им. В момента в МУ-Пловдив има 78 докторанти, за последната академична година са защитени 41 докторски дисертации.

В Университета се обучават редовни докторанти и такива на самостоятелна подготовка, като, независимо от формата, те получават пълна институционална подкрепа. Тя бива както финансова, така и логистична, и организационна. Всеки редовен докторант разполага с лимит от 5000 лв., а докторантите на самостоятелна подготовка с – 1000 лв. за разработване на избраната научна тема.

При необходимост от допълнителни средства, такива могат да бъдат осигурени чрез участие във вътреуниверситетски проектни сесии, които се провеждат два пъти в годината, като само за изминалата учебна година са класирани 34 проекта на млади учени с участие на докторанти на обща стойност – 506 752 лв.

От Медицинския университет –Пловдив дават трибуна за споделяне на резултатите от научните изследвания на младите медици, като всяка година организират  традиционната конференция „Наука и младост“, на която гостуват студенти и докторанти от другите медицински висши училища в страната.

Това издига авторитета на научните изследвания, които провеждат и спомага за изграждане на общност от посветени на науката млади хора, партниращи си в създаваните междууниверситетски мрежи и клъстери. В тази насока е и поощряването на докторантите да публикуват резултати от своите научни разработки в международното списание Folia Medica, реферирано в световните бази данни Web of Science и Scopus.

Tags: 

Comments are closed.