Академичният съвет на МУ – Варна намали таксите за платено обучение за студенти, приети в предходни години

Академичният съвет на Медицински университет – Варна със свое решение от 12.08.2020г. намали увеличените с изменението на Закона за висшето образование (обн. ДВ бр.17 от 25.02.2020г.) такси за всички студенти, обучаващи се срещу заплащане по чл.21, ал.2 от ЗВО, приети в предходни години. Намалението стана факт благодарение на положените усилия и устойчивата подкрепа на ръководството на университета към студентите, които изменението на Закона поставя при променени условия и съществено по-високи такси.

Всички студенти, обучаващи се срещу залащане, още при записването си в университета сключват договор, съгласно който годишната такса за обучение се определя по законодателен ред и може да бъде различна за всяка учебна година. Годишната такса се внася на две равни вноски в срок до две седмици от началото на семестъра.

Така, увеличените такси за студентите, обучаващи се в платена форма и приети преди учебната 2020/2021г., намалят съществено, като за редица специалности запазват размера си от предходните години. Има специалности в задочна форма на обучение, за които годишната такса за платено обучение е по-ниска в сравнение с миналата  година. Повече информация може да бъде открита на сайта на университета.

Преди началото на академичната година проблемът с увеличението на таксите за платено обучение на студентите, приети в предходни години в Медицински университет – Варна намери приемливо, справедливо и законосъобразно решение със съвместните усилия на студенти и техни представители, ръководството на университета и Министерството на образованието и науката.

Tags: 

Comments are closed.