1590 години от смъртта на св. Августин Блажени

Пуритани

Един от най-главните християнски теолози, оформили католическата религия, е безспорно св. Августин Блажени (354 – 28 август 430 г.). За съжаление, той определя отрицателното ѝ отношение към секса, който, според него, трябва да се приема като нещо лошо и грешно. Злото на сексуалната аморалност не бил в самия акт, а в емоцията, която го придружавала. Сексуалните чувства били греховна; ерекцията – също. Трябвало да се контролират жените, за да се ограничи спосбонстта им да влияят на мъжете. Накрая: грехът навлизал в света, защото човек не упражнявал контрол върху плътта.

Така за векове наред християнската религия се свързва с неприязнено отношение към Радостта от Живота – Секса.

Но ето какви съвети дава на себеподобните някоя си Рут Смитърс в книгата си “Сексуални съвети за пуританите-съпруги”/1894 г.. Те, значи, трябвало да се държат през първата брачна нощ (а и през всички останали), по следния начин:

  1. Никога да не позволяват на мъжете си да ги виждат без дрехи. Те (съпругите, Т. Н.) също не трябва да виждат съпрузите си голи. Да правят секс на пълна тъмнина. 2. По време на акта жената трябва да лъже и да не мърда. 3. Мъжете по природа са развратни същества. Ако им дадете какъвто и да е знак, ще отговорят на него. 4. Жената не трябва да бъде събличана по време на половия акт; така по-малка част от кожата й ще бъде изложена на показ. 5. След края на акта умната жена трябва да започне да дърдори. 6. По време на акта жената трябва да е мълчалива и да не показва никакво удоволствие. 7. Мъжът няма право да целува жената по устните, а тя може да му даде целувка само по бузата. 8. Ако мъжът се опита да повдигне нощнитата на съпругата си, тя трябва да го избегне. 9. Мъжът трябва да знае кога да настоява за секс, като не използва жестове, мимики или целувка. (А какви прийоми да използва, за да си поиска?, Т. Н.)”

Както се вижда, съветите на тази Рут са от смешни по-смешни, а и невъзможни за приложение. Че може ли една жена да изпита оргазъм, ако не извика или поне – не стене? И защо да не показва удоволствие – нали това е най-голямата награда за нейния обладател? А как ще се възбуди мъжът, без да гледа и целува?

Заради нея ли е написана песента “Аз съм мома англичанка, измамена от любов?”

Или ще се окаже истински онзи виц от вечерния морски бряг:

Разтревожен човек сигнализира минаващ полицай, че отсреща в храстите някакъв мъж прави секс с труп. Ченгето отива да провери и след малко се връща, за да го успокои:

– Не е труп. Англичанка е.

Вероятно тя е чела сексуалните съвети на Рут Смитърс.

Мъжът обаче без съмнение не е последовател на св. Августин Блажени.

Comments are closed.