Коронавирус – тук, коронавирус – там

“Фигаро – тук; Фигаро – там!”, пее севилският бръснар.

От началото на т. г. не само у нас, а и по целия свят се пее друга ария – за прословутия коронавирус, наричан КОВИД-19. Кой го пусна – или е просто мутант от прилеп? Кой неволно подведе или нарочно излъга света – СЗО ли излъга, Китай ли? Прав ли е Тръмп да изтегли САЩ от СЗО и да й спре вноските? А починалите – ОТ него ли умират или – С него? И кой има право да говори за този проклет КОВИД-19: всеки лекар ли или само епидемиолози, инфекционисти и пулмолози, и то с клиничен опит? Защото дума по темата вземат, и то официално, хирурзи, а неофициално – инвазивни кардиолози, педиатри, здравни мениджъри.

Появиха се и протести, дори буквално – плювни. От Столичната регионална колегия излязоха с решителна декларация: никой няма право да оспорва Щаба; противостоящите му да се дават на Етичните комисии. Защо, нали всички сме лекари; всеки е държал и взел над 50 изпита, за да се дипломира; четем наша и чужда литература; имаме конституционно и професионално право на мнение; “Мисля – значи съществувам”; “Подлагай всичко на съмнение”; в медицината две плюс две не прави четири…

Мисля, че забравихме главното: Лекар за лекаря е като брат! Но с “Брато” у нас се обръщат един към друг тарикатите и криминалите. Френските лекари дори така си и кореспондират: “Скъпи братко”. А ние? “Кой ти извади окото? Брат ми…” Хайде, братя, да спрем да се ругаем, а?

От тази изненадващо развихрила се и продължаваща вече 10 месеца пандемия се изясниха доста неща: коварен, изменчив, подъл, устойчив, силно вирулентен е този вирус; в 80% от заразените минава без симптоматика, в 10% протича тежко и продължително; смъртността е под или около 2% (но да си спомним злощастното семейство Вакльови – баща и син-лекари, съпругата-майка – м. с.; отидоха курбан; загубихме още 10-тина герои, чиито светли имена ще споменаваме в Деня на Спасението); не дава обаче продължителен имунитет, така че скоро може “да повтори”.

И още един извод, колкото и да е неприятен: май че наистина ще трябва да слагаме маски: в закрити помещения, в обществения превоз, при разговор.

И тук, и там…

Comments are closed.