Всички ли?

По “Хоризонт” Началника на Военната болница – Сливен отправи призив: лекари ОПЛ и техни сестри да… поработят няколко часа с КОВИД-пациенти, защото персоналът му недостигал. Този човек има ли си понятие от епидемиология и инфекциозни болести?! Значи – ще отидат ОПЛ и сестрите им “за няколко часа”, след което ще разнесат заразата в ДКЦ и сред своите пациенти. Друг въпрос: каква е квалификацията на тези кадри, та да се грижат за КОВИД-пациенти?! Самите те ще се изпозаразят до един. Няма ли кой да му каже?!

В отговор некоцина сливналии занесли в болницата няколко бутилки минерална вода в помощ на лекарите.

Трогателно – и толкова наивно. Както капачките, които хората събират, без дори да знаят за какво.

Министърът призовава и стажант-лекарите да се включат. Каква квалификация имат, какви знания и умения? Кой и кога да ги обучи, пък дори и за 2-3 дни? С гол ентусиазъм не става. И децата ли ще хвърляме в огъня?

Къде бяха досегашните министри, та не виждаха огромните “дупки” в системата: недостиг на инфекционисти, педиатри, патоанатоми, анестезиолози; все по-малко стават хирурзите и анестезиолозите. Да, имало легла, респиратори и пр. А кадри?!

Това са мините със закъснител, които самонадеяният зъболекар Семерджиев престъпно постави преди 20 години. Тогава той беше едновременно и зам.-министър, и зам.-председател на БЛС. Още тогава изказах своя скепсис относно “реформата” му; посочих му и пропуските и поисках в Устава да влезе постановка, съгласно която ръководни кадри на МЗ да нямат право да влизат в управителните органи и на БЛС – в резултат БЛС изхвърли в. “Български лекар” като свой печатен орган. (На следващия Събор това допълнение в Устава бе прието и Семерджиев трябваше да си тръгне от нас; макар и по принцип, и по морал мястото му изобщо да не беше там – зъболекарите вече си имаха свой съюз.)

Tags: , ,

Comments are closed.