Обучение и прегледи он-лайн, диагностика – ЯМР

Тази проклета пандемия само за няколко седмици разклати – и преобрази! – целия свят. Без война, започна да боксува икономиката, да се сриват човешките взаимоотношения. Но особено остро се отрази на здравеопазването.

Масово започнаха да се заразяват лекарите!! В Англия починалите от КОВИД-19 надхвърлят 560; у нас заразените са стотици! Какви мерки вземат ръководствата на лечебните заведения да предпазят персонала си? Кой им покрива разноските за консумативи (лични предпазни средства) и дезинфектанти? Звучи нелепо: клиничните пътеки… Да, но като пациентите се дърпат да се преглеждат и хоспитализираните (а те, уви, осигуряват средствата за лечение и заплати) намаляват?

Ето го порочният кръг, в който преди 20 години ни набута един самонадеян и с огромно самочувствие зъболекар, присвоил си правото да раздава порциите в хуманната медицина, от която и понятие си няма!

Епидемията ни наложи и друго явление, за което дори и не сме подозирали, че е възможно: он-лайн обучение по… медицина. Как ще я усвояваш, ако не си край болния? “Пациентът иска да го пипнеш – да го преслушаш, да му измериш кръвното”, ме учеше баща ми, старият лекар, завършил в Монпелие. Така ни учеха и достолепните пловдивски професори: аускултация, перкусия, палпация. (Днес ми става много смешно, като видя млади колеги да крачат гордо-гордо в коридорите на болниците с преметнати през врат слушалки; не вярвам да ги използват.) Диагнозата често се поставя направо чрез… ядрено-магнитен резонанс… Да, ще бъде точна, но пък – на каква цена? Бях свидетел как веднъж баща ми (случайно наминал на гости при вуйчо ми, затова не носеше стетоскоп) му диагностицира пневмония, като го преслуша през кърпа. Това бяха старите лекари; дори рентген ползваха в краен случай.

Страхът от зараза (напълно разбираем, впрочем) принуди пациентите да търсят преглед и консултация по телефона, а лекарите – да им ги дават. Направленията за изследване се подават на пациентите от сестрата, едва открехнала вратата. Виждал съм го в поликлиниките (пардон, ДКЦ ЕООД).

Отбелязвам всичко това не с укор, а с тъжно разбиране. И какви съвети би могъл някой да даде?

Засега всички сме безсилни пред вилнеещия вирус, който побърка планетата.

Tags: 

Comments are closed.