Стъклените дворци

Странен е битът на нашите т. нар. държавници. Всички те със сигурност са чели “Приказка за стълбата” на Смирненски, но когато се покатерят по нея, правят абсолютно същото, както Принца, заживяват съвсем друг живот – на високомерие и отчуждение спрямо простосмъртните, които вече смятат за безгласни и покорни плебеи. Явно изведнъж се вземат насериозно, за богоизбрани, вечни и несменяеми.

Колко пъти съм се опитвал да се добера до властимащите, за да ги занимая – не със себе си! – а с най-важния национален проблем – демографския, с другия не по-малко безпокоителен факт – рухващата бездуховност, отродяване и дебългаризация сред младото поколение, с издъхващото здравеопазване. Нито веднъж нито един президент не ме е приел, дори не е отговарял на докладните ми записки, в които съм ги описвал, с крехката надежда поне мъничко да ги трогна. Макар преди встъпването си в дължност с тържествено великодушие да са заявявали, че вратите им винаги щели да бъдат отворени за всеки български гражданин. Напротив, веднага, след като се хлопнат зад гърба им, ги заключват с девет катинара. За премиер или лидер на партия – да не говорим: те общуват единствено със себеподобните клакьори и клиентели, наричани за евфемизъм “обръчи от фирми”. Защото – какво друго ги интересува, освен личните облаги?!

Веднъж изкачили се по стълбата на Смирненски, тутак-си потъват в мъгла, обграждат се в непроницаемост и недостъпност, живуркат си в своите недосегаеми стъклени дворци, горе – в облаците, без да мислят, че падането оттам е доста болезнено.

Така и ще ги запомним: с безчувствеността към своите сънародници, към проблемите и “жалбите на Майка България”, по израза на Дядо Вазов, чиито творби МОН безцеремонно изхвърли от учебниците на децата ни..

Впрочем, тези хора имат ли друга майка, освен гуруто, който ги е издигнал до стъклените им дворци?

Забравили ли са, че те са толкова чупливи…

И си мислим, че колкото по-рано ги строшим, толкова по-добре?

Нищо подобно.

Складът за строителния им материал не е закрит.

Дий, воле, дий…

Comments are closed.