Скандал: Резолюцията на ЕП срещу България настоява да ратифицираме Истанбулската конвенция

Това е записано в т. 17 на текста, който не се коментира нито у нас, нито в Брюксел

Резолюцията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент, чиито автори са Елена Йончева и Радан Кънев, настоява българските власти да направят необходимото да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция, въпреки решението на Конституционния съд, и да признаят еднополовите бракове, пише “Епицентър”.

Това е записано в т.17 на текста, който не се коментира нито у нас, нито в Брюксел. Снощните разгорещени дебати в Европарламента се въртяха около протестите, върховенството на закона и борбата с корупцията. Но скандалната тема за прокарването на Истанбулската конвенция не бе засегната.

Пет от общо 25-те точки на Резолюцията се въртят основно около Истанбулската конвенция, правата на гей общностите, защита на несъществуващото т.нар. македонско малцинство, защита на ромската общност и недопускане на полиция в ромските гета, както и чуждото финансиране на НПО-тата.

В т. 17 се отбелязва решението на Конституционния съд от 27 юли 2018 г. , което постанови несъответствие на Истанбулската конвенция с Конституцията на България, като се подчертава, че това решение е взето под въздействието на “широко разпространена кампания за дезинформация и клевета, негативно медийно отразяване по темата от няколко медии с предполагаеми връзки към правителствени и опозиционни партии”.

Резолюцията размахва пръст и на “участието на политици и политически партии, представени в българския парламент”, който са допринесли за отхвърлянето на ИК. (Най-изявените от тях са Нинова и Каракачанов – б.р.)
Резолюцията настоява властта да направи необходимото, за да позволи ратифицирането на Истанбулската конвенция и да въведе колкото се може повече елементи от Конвенцията, в българското законодателство.

Comments are closed.