Прочетено

А спомняте ли си, госпожо?…

“Реформата в болничната помощ е зациклила, финансирането на лечебните заведения – и то. На всичко това му казвам пълен колапс.

Следващата година ще бъде едно голямо изпитание за здравната реформа. Защото трябва да се сформира нов ектип на Касата, вкл. и оперативен. Нови екипи са нужни и по места, които да не изпълняват политически поръчки. Знаете ли какво беше? От СДС задължаваха лекарите да слагат в кабинетите си предизборните им плакати. И ако си сключил договор със Здравната каса, слагаш плаката. Ако не искаш – отива ти договорът.

На Касата й трябва добър екип. Практиката показа, че управлението на Касата от клиницисти не води до никъде. Още: най-сетне някой трябва да направи инвентаризация на здравеопазването. Много силно се съмнявам, че в Здравната каса, в МЗ има поне един човек, който да каже какво всъщност трябва да се прави оттук-нататък по здравната реформа. ”

 

Д-р Антония ПЪРВАНОВА, в. “Труд”/1 ноември 2002 г.

 

ОБСЪЖДАНЕ. В онези години синеоката колежка, депутатка от заграбилото властта НДСВ, незнайно откъде и как станала любимка на т. нар. Негово Величество, който щеше да ни оправя за 800 дни, не слизаше от медиите. Макар и живяла дълги години в чужбина, хубавицата даваше изявления, сипеше укори и обвинения, но така и не свърши работа за пет пари.

Съгласни сме с диктата на неолибералите, наричащи се “демократи”, които искаха всичко край тях да е синьо и във фанфари. Не знаем някой колега да е пострадал, задето не им е окачил плакатите в кабинета си, но имаше подобни байганьовски изцепки; щото – “Който не е с нас, е против нас” /Ленин/ и “Ако врагът не се предава, него го унищожават!” /Сталин/. Мигар сега не е същото – и в България, и в Брюксел, и във Вашингтон?

“Някой” трябвало да направи инвентаризацията в здравеопазването. Колко хлъзгаво, а? Негодуваш, възмущаваш се, заканваш се – и викаш на помощ някой си “Някой”. Кой, колежке? Нали бяхте твърдо на власт, защо не го излъчихте?

Абсолютно сме съгласни с последното изречение от цитираното интервю: че нито в НЗОК, нито в МЗ има поне един човек, който да каже всъщност какво да се прави оттук-нататък в системата. Имаше един откровен измамник – сега е финансов министър, който дори на два пъти организира национални съвещания в НДК, представяйки някакви проекти-недоносчета. След пълния им провал Премиерът го насърчи на едно от заседанията на МС: “Ананиев, продължавай с реформите!”, и старецът послушно поклати побеляла главица: йес, щял да ги продължава… На няколко пъти излъга и протестиращите сестри – че щял да им даде методика за определяне на трудовите възнаграждения. Въпросът беше да ги отстрани от кабинета си. Като цялото общество видя, че от този нещастен човечец няма да видим нито реформа на реформата, нито методики за заплащането, премиерът милостиво го премести от едно министерство в друго; там да жъне успехи.

 

 

 

“Има 4 неща, които са свети за българина. Ако видиш някой че ги засяга, че ги обижда – убий го, грях няма. Това са: на първо място – Майката. На второ – Родината. На трето – българската армия. На четвърто – Русия. Който не обича Русия, е враг на България.”

 

Ат. БУРОВ

 

“Най-непоносимите хора са провинциалните знаменитости.”

 

ЧЕХОВ

 

“Премахни на един народ историята и след едно поколение той се превръща в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.”

 

ГЬОБЕЛС

 

“В България няма радост. Няма ли радост, няма ли здраве, човек не може да бъде щастлив на тази зема.”

 

Ал. ЧИРКОВ

 

“Пътят към Бога не е екскурзия с водач, а самотно пътешествие.”

 

НАБОКОВ

 

“Държава, която премахва от учебниците класици като Вазов, Ботев, Вапцаров и втълпява на новото поколение, че турско робство не е имало, а е било само присъствие, си отива. Явно е, че има план за заличаването й. Но най-непростимото е, че народ, който позволява да плюят на историята му и се подиграват с националните му герои, е мъртъв.”

 

Диляна БУДИНОВА, ФБ

 

“Нищо не е толкова отровно, както опитът да се гримира Любовта.”

“Любовта е сянка. Една толкова близка, но изплъзваща се същност.”

 

“Разсъмването предизвиква еротичност дори само с разсъбличането на звездите.”

 

Анжела ДИМЧЕВА

 

“Ако защитаваш интересите на хората, демагозите те наричат популист. Ако се изказваш срещу соросоидите, педофилите, гей-парадите – си хомофоб и антисемит /защото Сорос е евреин/. Ако имаш различия с брюкселските чиновници-предатели на Европа – си евроскептик.

ФБ

 

###

 

“Традиционният Запад се е превърнал в кръстоска между африкански бантустан и публичен дом за обратни.”, забеляза руски външнополитически коментатор.

 

“По мащаба на предизвикателствата, както и потенциалните заплахи срещу човечеството, сегашното състояние на света може да се сравни с 30-те години на миналия век. Ситуацията би могла да деградира непредсказуемо и неуправляемо и дори съществува вероятността да настъпи истински срив в световното развитие, способно да доведе до борба на всички срещу всички, разрушаване не само на традиционните ценности, но и на базовите свободи, вкл. правото на избор и неприкосновеност на личния живот.”

 

Владимир ПУТИН

 

 

 

###

 

“Всеки опит да бъдат заличени историческите знаци от нашето минало е риск, застрашаващ нашата идентичност, коварна стратегия за превръщането ни в нация без корен, ашладисана върху сухите клони на безличен мултикултурализъм, някакъв наднационален миш-маш, доминиран от  традициите и културата на по-големите и силни народи, които ще заличат националните ни корени, вкопани в хилядолетната ни история. Вместо интернационален хамелеон, предпочитам да остана европеец с български корени и самосъзнание. Това са сторили дедите ни след 500 години опит за заличаването на българския народ. Върнали са България на картата на Европа, а българите от безлично османско племе са върнали националното си достойнство и политическа независимост. Наш синовен дълг е да ги съхраним.”

 

проф. Коста КОСТОВ, ФБ

 

 

НА ПРЕДЕЛА

 

“16% позитивни от тестваните са позитивни, което е висок ръст. А хората имат усещането, че вируса сякаш го няма. Ако се стигне до 4-5 хиляди в болниците, те ще се препълнят отново. На каква цена ще се разкриват нови легла – ще е за сметка на натоварване или затваряне на други отделения.

Това бе най-големият ми кошмар в 25-годишната ми практика: да пренасочвам пациент с дихателна недостатъчност от едно в друго заведение, защото няма къде да го приемат.

Ние сме на предела на силите си, а няма кой да работи, няма ресурс от медици.

Ако вървим с тези темпове – за 3 месеца 50 000 ваксинирани, не виждам как ще стигнем нивото от 4 млн, които ще спрат ситуацията.”

 

Д-р Дес. КАТЕЛИЕВА, председател на Нац. асоциация на работещите в СМП

 

 

 

###

 

“Едни разрушават Бастилията, други разпродават тухлите й.”

“Да служиш не значи да прислужваш.”

“Има професии, при които безделието е част от работата.”

“До края на живота си няма да свикна, че кучетата се сродяват чрез лай.”

“Бедата не е това, че се мразим, а че не се обичаме достатъчно.”

“Никак не е добре да си акула, но не се оставяй да бъдеш цаца.”

“Тревожна ще е характеристиката на едно общество, при което почтените са безпомощни.”

 

Гиньо ГАНЕВ

 

“Ще се качвам и слизам с дъжда.

Ще обличам и храня дървото.

Нищо повече от смъртта.

Нищо повече от живота.”

 

Добромир ТОНЕВ

 

“Живот без любов аз считам за безнравствен.”

 

Винсент ван ГОГ

 

“Жената е покана за щастие.”

 

Шарл БОДЛЕР

 

“Бъдещето не принадлежи на глобализма, а на патриотизма.”

 

Доналд ТРЪМП

 

“Искат да заличат националните ни корени, вкопани в хилядолетната ни история. Вместо интернационален хамелеон, предпочитам да остана европеец с български корени и самосъзнание. Това са сторили дедите ни след 500-годишен опит за заличаването ни като народ. Върнали са България на картата на Европа, а българите от безлично османско племе са върнали националното си достойнство и политическа независимост. Наш синовен дълг е да ги съхраним.”

 

Проф. Андрей ПАНТЕВ

 

“Великото зануляване”: да няма народи, хора, права и свободи, средна класа. Само господари, роби и обслужващ персонал. Глобална икономика, преразпределяне – брутално и безмилостно на всеки ресурс единствено и само в полза на свръхелитите.”

 

Клаус ШВАБ

 

###

 

“Трябва да бъде човек автомат, дърво, камък, безчувствено тяло, за да може да търпи такива безчовечни мъки и унижения, каквито търпи нещастният български народ. И наистина, в коя страна на света има такъв народ, който да бъде толкова равнодушен към своята съдба и който счита своите теглила и своето безчестно робство за неща съвсем обикновени, за неща уж от Бога предопределени?”

 

“Всеки път, когато съм вземал перото да описвам злодействата на турското правителство и волското търпение на нашия народ, пред очите ми се е изпречвал следующият въпрос: защо и за кого пиша? Много пъти – като гледам на народа, на неговите слепи водители, на неговите мъдреци на глупостта, на лъжата, на страха и на робството – аз дохаждам до заключение, че аистина няма защо и за кого да се пише.”

 

“Да видим сега какви последствия ще да произведат новите данъци. Фактически е доказано, че почти всички европейски революции са произлезли чрез тежките налози и чрез разкошествата на владетелите. И така, сиромашията е главната причина хората да размишляват, да търсят добро и щастливо бъдеще и да умират за своите идеи. Ако всичкият народ бъде съгласен и ако съпротивлението бъде общо, то правителството ще изгуби твърде скоро и своята глава, и своята смелост, и своята сила. Време е вече да поумнеем и да бъдем малко по-решителни. Другояче се не може. По-добре смърт, нежели такива мъки и страдания.”

 

Христо БОТЕВ

 

“Прогнозата за близкото бъдеще е проста. Капитализмът ще умре; той едва ли ще доживее до средата на 21-вия век. Голяма част от планетата ще се варваризира. Белите хора на нея ще станат значително по-малко. На тях им предстои да се сражават на живот и смърт, за да останат в историята, но сами са си виновни, че допуснаха това положение /дори ревностно го насърчаваха, бел. Т. Н./. Идеализмът и религията ще останат в миналото. Тяхното място ще заеме магията, тясно свързана с високите технологии. Културното ниво на обществото ще се понижава, семейните библиотеки ще станат лукс.

Трябва да се отглеждат победители, възпитани с примера на герои, а не на проститутки и педерасти.”

 

Руски професор-политолог

 

“Свидетел съм на много преврати, на три войни и смени на три политически системи. Днес човешките идеали се ограничават до едно-единствено изискване: печалбата, успехът. Имахме национален идеал – Отечеството, който бе заменен с вярност към Партията, а пък той – с още по-новия идеал: Космополитизма, т. е. пълното безродие. Преходът към демократично общество и пазарно стопанство у нас тихомълком се е изродил в мор, в геноцид, без употреба на бомбени удари. България е полигон за изпробване на съвършено непознат досега механизъм за претопяване на цял един народ и разграждането му със съдействието на самия този народ и основните му институции, които заработват в един момент по чужди програми, без видимо нарушение на нито един от основните принципи на Конституцията и демокрацията.”

 

Николай ХАЙТОВ

 

ОБСЪЖДАНЕ. Големият наш писател и общественик е пропуснал още един гнусен прийом за изтреблението на народа ни: джендър-културата, взет на въоръжение от МОН, вицепрезидентката Йотова, външната ни министърка, Десислава Атанасова, Мая Манолова. Разграбването и унищожаването на Майка България продължава с пълна сила, най-безогледно и с невиждано настървение от собствените й чеда. Чрез ИК посягат на исконните християнски ценности – семейството и децата. Всъщност, нима соросоидите имат съвест?

Затова нашият идеал е “Вяра, Семейство, Отечество!”

 

“Съжалението за миналото и страхът от бъдещето могат да те убият.”

 

Лайза МИНЕЛИ

 

 

“Голямата ни битка е да измъкнем здравната система от лапите на политиците. По-голямата част от бедите, с които хората се сблъскват при лечението си, са функция на това, че политиците държат всички лостове на управление на здравната система. Те я контролират от най-високото до най-ниското място. От политиците зависят разпоредбите и правилата, от тях се внасят лекарствата, те поставят цени на КП, обръчи от техните фирми се “грижат” за храната, чистотата, апаратурата и дори какви спринцовки да ползваме. А някои направо са си построили болници и гласуват закони, които да обслужват личните им интереси.

Пари и власт – това са причините да управляват цялата здравна система и това е основата на бедите, които хората търпят. Пациентът трябва да бъда поставен в центъра на системата.

Поставихме световен рекорд по смъртност м. г. Разболяха ни. Първи сме по най-кратка продължителност на живота, първи сме по бедност. А бедността е най-справедливото наказание за един глупав народ.”

 

Д-р Стойчо КАЦАРОВ

 

 

“Отричането на османското /турското/ робство не е ли същото престъпление, както Холокоста и не поругава ли паметта на избитите и измъчвани българи през 5-те века до Освобождението?

В последно време самозвани учени родоотстъпници, соросоиди, майцепродавци, отцеубийци и отявлени българофоби изписаха тонове хартия, за да доказват, че османско /турско/ робство въобще не е имало, а – съжителстване, присъствие, владичество, поданство, обща история и пр. Нямало кланета, Батак, Перущица, Кочо, Стара Загора, три синджира роби, джезие, девширме, еничарство, Балканджи Йово, девойките от Калиакра, опълченци, Шипка. Имало само имам-баялдъ, баклава, рахат-локум и гостуване по празниците. Възрожденците са прости разбойници /Левски, Бенковски/.

Искаме Закон срещу отрицанието на петвековното османско /турско/ робство и зверства. Мъките на българското племе са далеч повече и продължителни и жестоки от Холокоста, представляват демоцид и имат тежки последици за българската нация.

 

Мими ТОДОРОВА, ФБ

Comments are closed.