Нов линеен ускорител в УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив ЕАД

Нов линеен ускорител от последно поколение започна работа с пациенти в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив ЕАД. От 15 март до момента са преминали 70 души, съобщи началникът на лечебното звено д-р Мария Влайкова.

Тя уточни, че лечението е напълно безплатно с направления от личния лекар на пациентите. За високотехнологичния модел „Electa Infinity“, който е доставен заедно с нова дозиметрична апаратура, има солидно обучен екип.

С новата придобивка Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив ЕАД на практика разполага с 3 линейни ускорителя, в това число и Киберножа, който се използва вече 5-а година, обясни д-р Влайкова. Тя допълни, че се изчаква получаване на нова лицензия за работа на 3-те линейни ускорителя от Агенцията за ядрено регулиране.

Новият линеен ускорител дава възможност в Клиниката по лъчелечение да се извършват интензивно модулирано и обемно модулирано лъчелечение.

С новия линеен ускорител „Electa Infinity“ може да се провежда също и радиохирургия на туморите в почти всички органи. Това се прави независимо от радиохирургията, извършвана с другия апарат от най-висок клас – Кибернож, уточниха от Клиниката по лъчелечение.

В работата с новия линеен ускорител е ангажиран екип от 6 лекари, 4 физици и 10 лаборанти. С включването му в работния график клиниката ще обхваща още по-голям брой пациенти. Средно дневно около 100-120 човека получават лъчетерапевтични процедури. Броят на пациентите за година е 1500-1700.

„Клиниката по лъчелечение осигурява най-краткия срок за включване в график за лечение – няма листа на чакащи пациенти. Не сме преустановявали дейност заради пандемията от КОВИД-19, работи се в пълен обем“, уточни д-р Влайкова.

Статистиката на лечебното звено отчита увеличаване на пациентите, които се подлагат на радиохирургия с Кибернож. Доскоро съществуваше ограничение за максимален брой от 5 пациенти на месец, което вече е премахнато от НЗОК.

Tags: , ,

Comments are closed.