Ректорите на медицинските университети на среща в Пловдив

Медицински университет – Пловдив беше домакин на работна среща на ректорите на четирите медицински университета в страната.

В дух на приятелство и разбирателство представителите на академичните ръководства: акад. проф. д-р Лъчезар Трайков, дмн, Ректор на МУ – София, проф. д-р Валентин Игнатов, дм, Ректор на МУ – Варна, проф. д-р Добромир Димитров, дм, Ректор на МУ – Плевен и проф. д-р Мариана Мурджева, дм, Ректор на МУ – Пловдив, обсъдиха значими за образованието и университетите въпроси.

Ректорите споделиха мнението, че между тях има равнопоставеност, взаимно уважение и доверие. Те заявиха желанието си да работят заедно, като създадат организация, която да представя пред институциите специфичните за тези висши училища интереси и да съдейства за вземането на решения, удовлетворяващи академичните потребности на медицинските университети.

На срещата се разгледаха и въпросите за формиране на работни групи за промяна в Единните държавни изисквания /ЕДИ/ за специалностите в медицинските университети. Проф. Ани Белчева – зам.-ректор по учебна дейност при МУ- Пловдив, сподели опита на Факултета по дентална медицина и обърна внимание за предизвикателствата, пред които са изправени университетите при тази промяна.

При обсъждането на съвместните учебни програми за бакалаври, магистри и специализанти между медицинските университети се акцентира необходимостта от подготовка и координация на същите.

Гостите разгледаха просторния Аудиторен комплекс, Медицинския симулационен тренировъчен център и Комплекса за транслационна невронаука в МУ-Пловдив.

Работната среща на ректорите на медицинските университети беше проява на добро партньорство и на академичен дух в името на доброто бъдеще на университетите и на образованието в България.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.