Брой 4, 1999 година

ПАРЛАМЕНТ

 Комисията по здравеопазване в НС подготви за второ четене в пленарната зала на Проектозакона за лечебните заведения - последния от триадата изключително важни за реформата закони . Както знаем, първите два са вече факт - за здравното осигуряване и за съссловните организации на лекарите и стоматолозите. Предвиждат се изгодни привилегии за колегията: общопрактикуващите лекари да не плащат наеми в използваните от тях поликлинични кабинети, както и лекарите да закупуват държавните болници и поликлиники, без да се явяват на търг. Това ще става така: лечебните заведения ще бъдат пререгистрирани като АД.  Първоначалната им собственост ще е 100% държавна или общинска, след което - от идната година - по решение на МЗ собствениците им - държавата или общините - ще могат да ги обявяват за продажба, а лекарите ще имат право  да ги  закупуват, без търг, но само при условие, че поне 51% от тях бъдат обединени в работническомениджърски дружества.

 Най-после сме свидетели на едно свръхполезно и колегиално решение от страна на лекарите-депутати! Най-после и ние, българските лекари, да получим едно поощрение и предимство от своята държава, която винаги досега се е държала към най-стойностните си членове като към врагове, достойни само за смазване и унижения.  На този фокт учудващо звучи завистливото подхвърляне във в. "Труд" / 25 април т. г., просташки озаглавено "Докторите преядоха с гювеч". Излиза че, ние, които вече 50 години получаваме ритник след ритник от това общество, което е свикнало да му робуваме, нямаме право на преференции дори в лечебните заведения.

 Нека да благодарим на колегите-депутати за държавническото решение!

* * *

В редакцията се получи питане от д-р МЛАДЕН ИВАНОВ, София: дали свидетелствата за съдимост не трябва да се вадят на всеки 6 месеца?

 Представянето на свидетелство за съдимост, което е задължително според Закона за съсловните организации на лекарите и стоматолозите, безспорно бе едно недоразумение и унизи всички нас. Да не говорим за съвършено излишните, скъсали нервите ни многочасови опашки пред Районните съдилища, както и за паричните загуби, свързани с една безсмислена процедура. Свидетелството за съдимост има давност 6 месеца след изваждането му, но то не трябва да бъде подновявано, а се подава еднократно.

Website design by NTS Communications