Брой 4, 1999 година
1Reklama

SULFAENTERIN

Сулфонамид с антиулцерозна активност
Противовъзпалително средство
Показан за лечение на улцеро-хеморагичен колит

 

 СЪСТАВ: 1 стомашно-устойчива таблетка съдържа Sulfasalazin 500 мг.

 ДЕЙСТВИЕ: Препаратът проявява силно противовъзпалително действие при възпалителни заболявания на лигавицата на червата и лигавицата на дебелите черва. Прилагането му намалява диарията, чревното възпаление, отока на чревната лигавица и кървенето от нея и осъществява чрез имунната система една дълготрайна протекция. Противовъзпалителното действие и ефектът върху имунната система се проявява и върху възпалените стави при някои форми на артрити.

 ПОКАЗАНИЯ ЗА УПОТРЕБА: Препаратът е показан за лечение на хроничен язвен колит, проктит и болестта на Crohn, ревматоиден артрит.

 ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ: Противопоказан е за употреба при пациенти със свръхчувствителност към сулфонамиди и салицилати; при болни с порфирия (може да предизвика остра криза); остра интермитентна порфирия; гранулоцитопения; чернодробни и бъбречни заболявания; при бременни и кърмачки.

 НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ: Най-често наблюдаваните странични явления са гадене, загуба на апетит, болки в стомаха, повишаване на температурата. За предотвратяването им или се намалява дозата или се прекратява лечението за няколко дни. Много рядко се наблюдават странични реакции от страна на кръвоносната и нервната система, стомашно-чревния тракт, белия дроб, кожата и реакции на свръхчувствителност.

 ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ. Едновременното приемане на SULFAENTERIN с дигоксин, фолиева киселина и фолати намалява тяхната резорбция от храносмилателната система. Ефектът на SULFAENTERIN се намалява от едновременното приемане с бензокаин, прокаин и тетракаин. SULFAENTERIN усилва действието на кумариновите антикоагуланти, метотрексат, фенитоин, тиопенталнатрий. SULFAENTERIN намалява ефектите на сърдечните гликозиди, на фолиевата киселина и нейните соли. SULFAENTERIN, приложен с метенамин предизвиква образуване на кристали в урината. SULFAENTERIN, приложен с антидиабетични сулфанилурейни препарати предизвиква хипогликемия.

 ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА. SULFAENTERIN може да се прилага при болни с чернодробни и бъбречни заболявания и кръвни заболявания само по преценка от лекаря-специалист. При бременни и кърмачки се прилага по преценка от лекуващия лекар. При реакции на свръхчувствителност и тежки токсични явления лечението трябва да се прекрати. При прилагане продължително време и при високи дози препаратът може да оцвети в жълто кожата и урината. При бъбречни увреждания да се приема с много вода.

 ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА УПОТРЕБА. При слаба и умерена остра форма на язвен колит се започва с 2-4 таблетки 4 пъти дневно при възрастни. След това постепенно се преминава към поддържаща доза, която е 500 мг 3-4 пъти дневно. Лечението продължава 6-24 месеца. Обикновено се прекратява 3-6 месеца след клинично и ендоскопично потвърдена ремисия. При болестта на Crohn - 4 пъти по 2-4 таблетки. При ревматоиден артрит - по 1 таблетка 1 път дневно през първата седмица, през втората - 2 пъти дневно по 1 таблетка, през третата - 2 пъти дневно по 2 таблетки, през четвъртата - 3 пъти дневно по 2 таблетки. Продължителността на лечението е 6 месеца.

 ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА И ОПАКОВКА. Стомашноустойчиви таблетки по 40 броя в 1 опаковка.

 ОТПУСКА СЕ ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ.

 

           А 313/27.03.97

 

Pharmacia

Website design by NTS Communications