Брой 4, 1999 година

ПИСМО

Прочетох проекта за основния пакет медицински услуги. Без да му правя цялостен разбор, ще се огранича с няколко щрихи.

 Започвам от оборудването на кабинета на общопрактикуващия лекар: компютър (условие, без което не може), теглилки - за възрастни и за кърмачета, ото-, офталмо- и ларингоскоп с набор ендотрахеални тръби, въздуховоди, АМБУ, гинекологичен стол със съответния инструментариум, набор инструменти за "малка хирургия", микроскоп, неврологично чукче, лупа за дерматологични прегледи, да не изброявам всичките 49 учетни форми, с които ще работи ОПЛ. Откъде ще се вземат средства за изброеното оборудване? А е ясно, че става въпрос за много пари...

 Откъде ще се намирят и нужните 4000 или 5000 ОПЛ, които да започнат да практикуват от... 1 януари 2000 г.? Опасявам се, че ще профанизираме здравеопазването и от изкуство медицината ще се превърне в халтура. Курсовете за ОПЛ по Програмата ФАР само маркират темите, без да преквалифицират колегите, които са ги минали.

 Питам още: какво е мястото на цеховия лекар в Здравно-осигурителната система?

     д-р КАТЯ НАНЕВА
     4000 Пловдив,
     ул. "Кукленско шосе" 15,
     Крепежни изделия АД

 

КОМЕНТАР НА ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР

Преценката на Националния съвет за "Основен пакет медицински услуги от общопрактикуващи лекари в системата на първичната здравна помощ" е, че той е добър. Този основен пакет засега е все още проект, затова и ние още не сме го публикували, но предстои съгласуването му между МЗ, БЛС и ЗОК (през лятото), след което на 1 октомври т. г. тези три най-важни за здравната реформа инстанции ще подпишат Националното рамково споразумение за пакета, заедно с остойностяването на дейностите в него, все още, кой знае защо, така грубо назовавани "услуги" (винаги, още през тоталитаризма, публично сме протестирали срещу този термин, защото според разбиранията ни в нашето велико Изкуство се извършват не услуги, а дейности!).

 В Националния съвет на БЛС според нас съвършено правилно се определи, че един истински ОПЛ трябва да знае и да може поне толкова, колкото и западния му колега. А западният колега, на чиито доходи искрено завиждаме, извършва всички тези посочени в "Основния пакет" дейности, и освен това разполага с изброеното от Вас оборудване, което ще се изисква, с пълно основание, и от българския ОПЛ. Нека да се разберем, мили колеги - ние наистина ли искаме Реформа и достойни за Изкуството ни Доходи, или цял живот ще си останем семашковските участъкови или цехови терапевти на мизерна заплатица?

 В края на краищата, ОПЛ сам ще прецени дали може да извършва определени дейности от "Основния пакет" и когато някои от тях го затрудняват, ще препраща пациента си при по-квалифицирания колега (съответно тесния специалист), който ще ги извърши и съответно ще получи полагащото се, съгласно бъдещото рамково споразумение, възнаграждение за тях. Нали това е т. нар. пазарна икономика в здравеопазването? Нима тя не е най-справедливата: кадърният, можещият ще получава честните си пари, и те ще бъдат много повече, отколкото парите на по-слабо квалифицирания, който пък, от своя страна, ако иска да припечелва от професията, която си е избрал, ще се стреми към повишаване на знанията и уменията си. Просто и логично. Този "Основен пакет", ако ще се прилага истински, ще сложи край на опротивялата ни социалистическа уравновиловка.

 По въпроса Ви за работническото здравеопазване: то вече не е обект на внимание от страна на МЗ, защото се получаваше дублиране на дейността на цеховия лекар и на участъковия лекар. Тези предприятия, които имат финансови възможности, са в правото си да поддържат собствени цехови здравни служби, т. е. не за сметка на националния здравен бюджет.

 "Времето е близо, ще видим и Свобода!", възторжено пишеше Левски до войводата Панайот Хитов. "Времето е близо, ще видим и здравна реформа!", мечтаем всички ние от 10 ноември насам. Дай, Боже! Защото тя се бави вече 10 години и всички се уморихме да питаме като Кина от разказа на дядо Вазов: "Иде ли?!" И когато тя наближава, някои от нас се стъписаха... Добрият, кадърният лекар ще трябва най-после да печели добре. Това е истината!

 Що се отнася до средствата, необходими за оборудването на кабинетите на ОПЛ, в момента в МЗ се обсъжда една програма на Световната банка за тяхното кредитиране. В най-скоро време ще бъдете уведомени и по този, наистина извънредно важен проблем.

 Припомняме на всички, че в. "БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР" организира, съвместно с РЦЗ - Варна, Третата среща на ОПЛ, под патронажа на здравния министър доц. д-р ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ: в хотел "Сана", курорта "Св. св. Константин и Елена", Варна, на 19 юни, събота; начало 10 ч. Там ще се обсъдят проблемите на ОПЛ. Заповядайте!

* * *

 На нашите граници забушува Война! В самия край на жестокия, ненаситния на кръв ХХ век на стотина километра от домовете ни отново заваляха бомби. Един диктатор, ненаситил се да причинява страдания на цели народи, се опълчи срещу целия свят. Същият този свят, самоназоваващ се цивилизован и демократичен, не се поколеба да му отговори със същата мяра: разрушения и смърт. Що за гавра с Бога-Създател!?

 Нека да благодарим и да се възхитимна доблестните ни колеги от ВМА, които не се поколебаха да напуснат топлите си домове, за да студуват в Македония сред нещастните бежанци от Косово, и за пореден път защитиха светлото име на БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР. Нека, като жреци на Живота, да кажем своето твърде "НЕ!" както на варварското етническо прочистване, извършвано от неозаптимия комунистически сръбски диктатор, така и на непонятното за всеки цивилизован и демократичен човек не по-малко варварско бомбардиране на сръбските градове, извършвано от света, към който така неистово се стремим...

 Беднякът няма право на избор... Вероятно ние ще дадем небето си на НАТО. Но не и сърцето си.

 Нека Бог да съди убийците и от двете страни!

* * *

 След 4%-ните съкращения в сферата на здравеопазването (в съответствие със споразумението ни с МВФ за намаляване броя на бюджетните служители), без работа останаха 6200 лекари и сестри. 1/3 от тях са в пенсионна възраст. (Такава е информацията, разпространена в медиите, които за кой ли път не правят разлика между лекарите и останалия медицински персонал...) Останалите 2/3, които не са пенсионери, са регистрирани в Бюрата по труда, откъдето ще получават от 52 000 до 85 000 лв месечно. (За сравнение: работниците от ликвидираните предприятия получават еднократна компенсация от 1 000 000 лв...)

* * *

 Моля, ако е възможно, да получа отговори на следните въпроси:

 1. Какво е бъдещето на училищното здравеопазване и на лекарите, завеждащи училищни здравни кабинети?; 2. Редно ли е лекар със специ-алност извън педиатрията да бъде назначаван за училищен лекар?; 3. Докога лекарите ще имат безброй много задължения, малко права и нищожно възнаграж-дение?; 4. Защо, след като е задължи-телно да членуваме в БЛС и да плащаме членски внос (който за нашия регион е 6 000 лв) БЛС не поема здравната защита на лекаря при евентуален правен казус? Добре би било във в. "БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР" да се открие специална рубрика "Правна инфор-мация и консултация".

    д-р МИЛАДИНОВА

    ж. к. "Меден рудник", бл. 118

    Бургас

 КОМЕНТАР НА ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР. Уважаема колежке, ще се постарая да отговоря на въпросите Ви по реда на поставянето им.

 1. Бъдещето на училищното здравеопазване едва ли е розово, след като неотдавна МЗ реши, че то дублира функциите на бъдещия общопрак-тикуващ лекар и то вероятно ще бъде закрито; 2. Назначаването на висшия медицински персонал зависи от местните РЦЗ и изискването за специалност по педиатрия не е задължително; 3. Лекарите имат безброй много задъл-жения, малко права и нищожно възнаграждение от злоко-бния 9 септември до ден днешен. Надеждите ни са в заработването на здравно-осигурителната система, за което БЛС и МЗ полагат усилия вече 10 години, но тя, както е известно на всички, непоправимо закъсня. Орисията на българския лекар е достойна само за окайване, но ние, лекарите, по природа (или поради професионална "дефор-мираност") не се отчайваме, нали?; 4. Задължителният "под" на месечния членски внос на БЛС беше приет на 32-рия Събор - 2000 лв, 1000 от които отиват в централния УС, останалите 1000 остават в местната РЛК. На Общото събрание на съответната Районна лекарска колегия делегатите (по 1 на всеки 10 лекари) могат да гласуват по-висок членски внос, за който важи същото правило - 1000 лв за Централата, останалите - за местната РЛК. Тези пари могат да се използват за социални помощи, напр. при пенсиониране, безработица и т. н., за подпомагане при курсовете за специалност и т. н.

 С благодарност приехме Вашия съвет за разкриване на рубрика "Здравна консултация", която вече поддържаме от бр. 3/99; неин водещ е юристката на РЦЗ г-ца САБИНА ВЪЛЧИНОВА, която може да дава консултации на колегите на тел. 944-14-23, сутрин и 54-20-67, следобед. На разположение е и юристката на СЛК г-ца ВЛАДИМИРА ЯНЕВА: тел. 963-02-41 - 9-13 ч. и 52-53-59 - 14-16 ч.

Website design by NTS Communications