Брой 4, 1999 година

На вниманието на Етичната комисия при БЛС

МЕДИЦИНАТА ЛИ?
ЧЕ ТОВА Е ТОЛКОВА ПРОСТО!

 "Искал да бъде лекар, но станал строителен инженер. Днес всеки медицински ВУЗ би му издал диплома, но той не иска, опасявайки се да не изгуби независимостта на мисленето си. През 66-годишния си живот е успял да облекчи състоянието на повече от 200 000 болни, вкл. с рак, СПИН и най-тежки депресии."

 Това е част от представянето на Георгос Витулкас във в. "Класическа хомеопатия", издание на ИК "Агенция Акация". По-нататък вестникът помества със съкращения интервюто на строителния инженер-"лекар", в което той твърди, че изучил подробно и хомеопатията, и "обикновената медицина - алопатията" и твърди, че "всъщност хомеопатията е единствената истинска медицинска наука". По-нататък самозванецът агитира против смесването на антибиотиците и хомеопатията, която, видите ли, била "ефективна както в острите, така и в хроничните случаи". Навсякъде тонът е менторски; строителният инженер поучава лекарите. Интересно как ли би реагирал той, ако някой лекар започне да го учи как се строят жилища.

 Медицината ли? Че това е толкова просто! Неотдавна в България се подвизаваше една художничка, която проповядваше лечение с глад, че издаде и няколко книги на тази тема, които при това имаха успех... От 15-тина години обира лаври и неукият бай Димитър Кръстев с неговата панацея от солна киселина. Имаше и един отец Тодоров от Кърджали, който се саморекламираше по вестниците, че лекувал всичко - от рак и СПИН до мерак. Няма значение, че съгласно Закона за народното здраве право да лекува има само човек с медицинско образование. А ето, че у нас се намериха и лекари, последователи на гуруто Витулкас, за който медицинските ВУЗ явно са някакви излишни килийни училища; достатъчно е да четеш медицински книжки в къщи - и вече си готов лекар.

 Но въпросът става все по-интересен. Във "Вестник за жената", 10 декември 1997 г., доц. д-р Станка Михалкова, председател на Хомеопатичното общество в България, не отрича, че в курсовете й се включват и хора без медицинско образование:

 "Така е по цял свят. Нашето обучение тук се осъществява по програма на Европейския и Международния съюз по класическа хомеопатия. Наред с основния курс има и допълнителен двугодишен по медицина за нелекари. Така че нелекарите, които практикуват хомеопатия, всъщност са с необходимата медицинска подготовка."

 "150 лекари и хора без медицинско образование практикуват хомеопатия у нас", твърди в. "24 часа" на 27 ноември 1998 г. И допълва: "18 000 лв струва интервюто, с което хомеопатите определят от какво лекарство се нуждае човек."

 Значи болестите могат да бъдат диагностицирани и лекувани от инженер или учител. Колко излишни били нашите и световните медицински университети! Изглежда, това не смущава някои наши лекари. Чакаме становището на Етичната ни комисия и МЗ.

Website design by NTS Communications