Брой 5, 1999 година

ДЪРЖАВЕН САТИРИЧЕН ТЕАТЪР
"АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ"
ПРОГРАМА за м. МАЙ 1999

1, събота, 19 ч. - "Самият човек".
2, неделя, 18 ч. - "Кукер кабаре" (фоайе).
3, понеделник, 19 ч. - "Черна комедия"; 19 ч. - "Любовникът" (камерна зала).
4, вторник. Почивен ден.
5, сряда, 19 ч. - "Токов удар".
6, четвъртък. Официален празник.
7, петък, 19 ч. - "Таралеж" (камерна зала).
8, събота, 19 ч. - "Преди последния спектакъл"; 19 ч. - "Морска сол" (камерна зала).
9, неделя, 18 ч. - "Ревизор".
10, понеделник, 19 ч. - "Хамлет в пикантен сос"; 19 ч. - "Любовникът (камерна зала).
11, вторник. Почивен ден.
12, сряда, 19 ч. - "Токов удар".
13, четвъртък, 19 ч. - "Предложение" (камерна зала).
14, петък, 19 ч. - "Кукер кабаре" (фоайе).
15, събота, 19 ч. - "Дванайста нощ".
16, неделя, 18 ч. - "Ревизор".
17, понеделник, 19 ч. - гостува ДЕ - Козлодуй; "Опасни връзки" - във Враца.
18, вторник. Почивен ден.
19, сряда, 19 ч. - "Самият човек"; 19 ч. - "Предложение" (камерна зала).
20, четвъртък, 19 ч. - "Токов удар".
21, петък, 19 ч. - "Женитба" (камерна зала).
22, събота, 19 ч. - "Черна комедия".
23, неделя, 18 ч. - "Преди последния спектакъл".
24, понеделник. Ден на българската писменост и култура.
25, вторник. Почивен ден.
26, сряда. Честване 50 години театрална дейност на сценографа Стефан Савов.
27, четвъртък, 19 ч. - "Токов удар".
28, петък, 19 ч. - Гостува ДАНПТ "Филип Кутев".
29, събота, 19 ч. - "Морска сол" (камерна зала).
30, неделя, 18 ч. - "Ревизор".
31, понеделник, 19 ч. - "Хамлет в пикантен сос".

 

БИБЛИОГРАФИЯ

 В края на м. април т. г. издателство "Медицина и физкултура" ще предостави на своите читатели третото, основно преработено и допълнено издание на "СПРАВОЧНИК НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ СРЕДСТВА" п/р на проф. ПЕТКО УЗУНОВ в съавторство със специалисти фармаколози и клиницисти от всички медицински университети в страната. Третото издание на справочника се отличава съществено от първото и второто (1994 г., 1996 г.). Структурата и същността на предоставената информация е преработена основно. Справочникът е с хомогенна структура, която значително улеснява неговото ползване.

 Новото издание на справочника е съставено по примера на най-добрите образци на информационната литература и ще се превърне в настолна книга на българските лекари, стоматолози и фармацевти.

 Търсете новия справочник във фирмената книжарница на издателството - ул. "В. Левски" 19

(до Централна поща).

 

"ТЪРГОВСКА ЛИГА":
ОТНОВО ПРОЛЕТЕН БАЛ НА ФАРМАЦЕВТИТЕ

 

  "ТЪРГОВСКА ЛИГА" отново събра на Пролетен бал на фармацевтите "Първа пролет", този път в гр. Сандански, стотици фармацевти от цялата страна. И този Пролетен бал премина при безупречна организация, настроение, колегиалност. Безспорно, за това допринесе и чудесното изпълнение на д-р КОСТАДИН ГЕОРГИЕВ (КОЦЕТО - "КАЛКИ"). От все сърце пяха и "Тоника".

 Преди Бала бе изнесен семинар на тема "КЛАЦИД - антибиотик на съвремието", изнесен от д-р БОРИСЛАВ МИНЧЕВ, представител на американската фармацевтична фирма "АББОТ". Тук бе и представителят на "АББОТ" за Европа - г-н БРУНО ВАЛТЕР.

  Пролетният бал на фармацевтите в Сандански не мина без делова част. Преди неговото начало бе проведен Семинар на "ТЪРГОВСКА ЛИГА", която вече е представител на АББОТ, относно конкурентните предимства на КЛАЦИД.

 КЛАЦИД е модерен антибактериален агент, много популярен в САЩ и Европа, срещу банални респираторни инфекции. Предлага се в таблетна, сиропна и инжекционна форма.

 Строго медицинските предимства на КЛАЦИД са: # много бързо симптоматично подобрение и бързо и пълно излекуване по клинични, микробиологични и рентгенологични критерии; # пълен спектър срещу класическите и атипичните причинители на респираторни инфекции, без да засяга Ешерихия коли; # добрите качества на группата на макролидите - добро проникване и натрупване в таргетните тъкани; # кратки курсове без странични ефекти и независим от храната прием; # балансът на тъканноплазмените нива и комфортът на пациента дават основание на много клиницисти да наричат КЛАЦИД образно "Мерцедес на антибиотиците".

 Фармакоикономическите предимства на КЛАЦИД са: # умерена цена за един водещ продукт на АБОТ; # допълнителната медикация става излишна; # особено ниски индиректни разходи - по-малко дни хоспитализация, отсъствие от работа, застраховка нетрудоспособност, повторни лекарски визити.

 Всичко това дава основание КЛАЦИД да се препоръчва като препарат на избор при респираторни инфекции, придобити в извънболничната обстановка.

 

ОБЯВА

 

 Съюзът на учените в България - клон Сливен, ОРБ - Сливен "Д-р Ив. Селимински" и Община - Сливен ви канят да присъствате на Юбилейната научна конференция, посветена на 120-годишнината на Сливенската болница и 200 години от рождението на д-р Иван Селимински, под патронажа на кмета на гр. Сливен г-н Янко Янков, на 27-29 май 1999 г. в ОРБ - Сливен.

 

 Ако Сливенската болница чества своята 120-годишнина, то едно от най-младите й отделения - ОАРИЛ, е само на 25. Четвърт век: през това време през отделението преминаха толкова много лекари и сестри, толкова болни; всичко това са хиляди човешки съдби.

 Моята мисъл в тези юбилейни дни е за колегите-лекари. За тези 25 години повече от 25 лекари специализираха тук и ни напуснаха, като изградени и търсени анестезиолози в клиниките в София, Варна, Стара Загора, както и по света: от Либия до Южна Африка, от Фрайбург до Чикаго. Там те работят със същата всеотдайност и любов към своите болни.

 За съжаление, немалко от нашите колеги платиха за здравето на другите с най-скъпото си: своя живот... Сред незабравимите личности, останали верни на древния лекарски девиз "СВЕТЕЙКИ НА ДРУГИТЕ, ИЗГАРЯМ!" са: д-р БОРИСЛАВ НИКОЛОВ,
д-р КРАСИ ЦВЕТКОВ, д-р ИВАН НИКОЛОВ, д-р ДОРИАНА ПЪДА-РЕВА. Всички те починаха в разцвета на творческата и професионалната си кариера; всички станаха жертви на най-трудната - а вероятно и на най-рисковата - специалност в медицината.

 Прекланяйки се пред светлата им памет, си позволявам да споделя с колегите и други мисли. Защо именно анестезиолозите най-често поемат на гурбет в чужбина? Защо пак те си отиват най-млади от този грешен свят? Защо първи именно анестезиолозите в Полша вдигнаха основателни стачни протести?

       д-р ДИМИТЪР БОЯНОВ,
       зав. ОАРИЛ, ОРБ
      "Д-р Ив. Селимински" - Сливен

Website design by NTS Communications