Брой 5, 1999 година
1Kolegium

VIAGRA - НОВО КАЧЕСТВЕНО
ЛЕЧЕНИЕ НА ЕРЕКТИЛНИТЕ
ДИСФУНКЦИИ

 

 Проф. д-р ДИМИТЪР ЦВЕТКОВ,

 МУ - София, Катедра по урология, Андрологична клиника

 

 Еректилната дисфункция е постоянната невъзможност да се достигне и поддържа ерекция, достатъчна за осъществяването на полов акт. Това нарушение на сексуалната фенкция засяга годишно около 30 млн мъже в САЩ и е свързано с възрастта: от него страдат 39% от 40-годишните и до 67% от 70-годишните.

 Налице са множествено терапевтични възможности за лечение на еректилните дисфункции, включващи еректилни устройства, интракавернозно инжектиране на вазоактивни субстанции, пенис протези и съдови корекции.

 До този момент нямаше терапия, която да е напълно ефективна при лечение на еректилните дисфункции. Нормалната ерекция зависи от релаксацията на гладката мускулатура на кавернозните тела. В отговор на сексуалните стимули кавернозните нерви и епителните клетки освобождават натриев оксид, който стимулира образуването на цикличен гуанозин монофосфат (ГМФ), посредством гуанилат циклаза. Силденафилът (ВИАГРА) селективно инхибира ГМФ, специфичната фосфодиестеразата тип 5, който е основният ензим, метаболизиращ ГМФ. По този начин при наличие на сексуални стимули ВИАГРА оказва своето благоприятно въздействие, с което се предизвиква ефективна ерекция, която дава изключително добра възможност за осъществяване на нормален сексуален живот.

 ВИАГРА се представя като лекарствена форма на филм-таблетки от 25, 50 и 100 мг, със синя филм-обвивка, закръглена форма на диамант с щампа Pfizer от едната страна и VGR от другата.

 ПОКАЗАНИЯ. ВИАГРА е първото доказано ефективно орално лекарство за лечение на еректилните дисфункции от психогенен и органичен характер.

 ДОЗИРОВКА. ВИАГРА - таблетки са предназначени за орално приложение. Препоръчваната доза е 50 мг, приемана при необходимост 1 час преди сексуалния контакт. Според ефективността и толерантността от страна на пациента дозата може да се повиши до 100 мг или да се намали до 25 мг. Максималната препоръчителна доза е 100 мг. Максималната препоръчителна честота на дозиране е веднъж дневно. Същите препоръки за дозиране са валидни и за пациенти в напреднала възраст, както и на такива болни с нарушена бъбречна и чернодробна функция. ВИАГРА не е показана при деца.

 ЛЕКАРЯТ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ:

 За да постави диагнозата "еректилна дисфункция" е крайно необходимо да се снеме подробна анамнеза, статус - общ и локален андрологичен, да се определят възможните причини и да се определи адекватното лечение.

 Сексуалната активност е свързана с известен риск от страна на сърдечно-съдовата система. Следователно лекарите могат да вземат предвид сърдечно-съдовия статус на пациентите, преди да започнат лечение за еректилна дисфункция с ВИАГРА.

 Препаратът за лечение на еректилни дисфункции ВИАГРА трябва да се използва внимателно при пациенти с анатомична деформация на пениса като кавернит, девиация на пениса, индурацио пенис пластика или при пациенти, които имат заболявания, предразполагащи към приапизъм (сърпоклетъчна анемия, мултиплен миелом, левкоза).

 При малък брой пациенти, страдащи от наследственото заболяване "пигментозен ретинит" е налице генетичен дефект на фосфодиестеразата в ретината. Следователно ВИАГРА трябва да се прилага изключително внимателно при тях.

 ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ. Използването на ВИАГРА е противопоказано при пациенти с анамнеза за свръхчувствителност към препарата. ВИАГРА потенцира хипотензивния ефект на нитратите. Поради това е противопоказано приложението й при пациенти, които използват донори на азотен окис и нитрати.

 СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ. При проведените в цял свят клинични проучвания за приложението на ВИАГРА за лечение на еректилните дисфункции при над 3700 пациенти на възраст от 19 до 87 години, като над 550 от тях са лекувани по-продължително от 1 година, лечението се е понасяло много добре. Нежеланите лекарствени реакции са обикновено преходни и леки до средно тежки.

 Най-често наблюдаваните нежелани лекарствени реакции, възникнали в тези проучвания, при които са използвани различни дози ВИАГРА, са следните: # сърдечно-съдови - главоболие, зачервяване, световъртеж; # храносмилателни - диспепсия; # респираторни - оток на носната лигавица; # сензорни - нарушения в зрението (преди всичко - цветното зрение, но също повишена перцепция към светлина или двойно виждане). Няма съобщения за поява на приапизъм след приложение на ВИАГРА.

 ПРЕДОЗИРАНЕ. При проучване върху здрави доброволци, при които са приложени дози до 800 мг, нежеланите лекарствени реакции са били сходни с наблюдаваните при по-ниски дози, но честотата им е била по-висока.

 ЕФЕКТИВНОСТ И БЕЗОПАСНОСТ. ВИАГРА е оценена в 21 рандомизирани, двойнослепи и плацебо-контролирани проучвания, чиято продължителност е била до 6 месеца. Както вече споменахме, ВИАГРА е прилагана при над 3700 пациенти на възраст от 19 до 87 години с еректилни дисфункции с различна етиология. За оценка на ефективността са използвани въпроси за оценка на общото състояние и дневник на ерекциите, според Международен индекс на еректилните функции (въпросник за валидиране на сексуалните функции) и въпросник за партньорката. Ефективността на ВИАГРА е определена чрез способността за постигане и поддържане на ерекции, достатъчни за осъществяване на полов акт е демонстрирана във всичките 21 проучвания с продължителност и срок на наблюдение 1 година.

 При проучване с използване на фиксирани дози, дялът на пациентите, които съобщават, че лечението е подобрило техните ерекции е бил 62% при прилагане на 25 мг ВИАГРА; 74% - при 50% и 82% при 100 мг. в сравнение с 25% при плацебо. ВИАГРА също така подобрява и оргазма и задоволеността от половия акт.

 Изключително интересни са и данните, които се съобщават при случаи с органична импотенция (еректилна дисфункция): при диабетици са отчетени 59% подобрение след лечение с ВИАГРА; при пациенти след радикална простатектомия подобрението е отчетено при 83%; при пациенти с увреда на гръбначния стълб то е при 16%.

 Няма данни за някакъв мутагенен или канцерогенен ефект на ВИАГРА при нейното приложение за лечение на еректилните дисфункции.

 В ЗАКЛЮЧЕНИЕ. ВИАГРА е ефективно средство за лечение на еректилните дисфункции от различен характер и нов качествен етап при лечение на сексуалните дисфункции на мъжа. ВИАГРА намира широко приложение в андрологичната практика и решава един изключително важен медико-социален проблем при мъжа.

Website design by NTS Communications