Брой 5, 1999 година

"Здравното осигуряване в болниците ще стартира през 2001 г., а не от началото на идната, съобщи д-р Илко Семерджиев, шеф на Националната здравно-осигурителна каса. В същото време от 1 юли т. г. всеки от нас ще трябва да внася здравна осигуровка. Тя ще е равна на 6% от заплатата, като половината ще поема работодателят. Със събраните по този начин пари догодина здравната каса ще може да плаща заплатите само на семейните лекари и специалистите от сегашните поликлиники. Очаква се до края на годината в касата да се съберат 250 млрд лв."

 Цитираме информация от в. "Труд"/13 май т. г., почерпена от пресконференция на Националната здравно-осигурителна каса, на която в. "БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР" не беше поканен. Но това далеч не е най-важното. Тревожното в случая е хронифицирането на българската политическа болест - Отлагането.

 Законът за здравното исигуряване достатъчно дълго закъсня, след като многократно бе отлаган и от вносителите-здравни министри, и от съответните парламенти. Между другото, изреченото от първия директор на НЗОК не е изненада: 6 месеца преди него не друг, а министър-председателят призна в едно петъчно питане в НС, че здравното осигуряване ще стартира не на 1 януари 2000 г., както е според закона, а 1 година по-късно. Ние акуратно цитирахме изказването му в бр. 12/98 г., но кой да чете... Значи ще ни събират по 6% от заплатата не 6 месеца, а 1 година и 6 месеца, при това през това време няма да ползваме услугата, за която предплащаме; едва ли това се нарича "пазарна икономика". Сега се отлага и сключването на Националния рамков договор между БЛС, МЗ и НЗОК за остойностяването на т. нар. услуги - то няма да е на отдавна обявената дата 1 октомври, а на 31 октомври. После то трябва да се приеме от 33-ти Събор на БЛС. Тревогата обаче идва от другаде: кога и как ще се напълни НЗОК с необходимите 1300 млрд лв, след като съвсем не е сигурно, че предприятията - въпреки закона! - ще плащат редовно и в пълен обем здравните вноски на своите служители. Защото в момента фирмите дължат пенсионни осигуровки на Националния осигурителен институт за 125 млрд лв. И ако в НЗОК не се съберат нужните средства, пациентът ще трябва да плаща в кеш.

 "Касата получава най-малко 3 пъти повече средства за научно-изследователска и преподавателска дейност, отколкото МУ - София, а те не са нейни основни функции... НЗОК според приетия й бюджет работи повече за себе си, отколкото за здравеопазването... 4 от всеки 5 лв разходи на касата минават през големия размер на "другите разходи". А това именно е "пустинята", в която, колкото и да се налива, тя си остава суха... Събраните пари се насочват към консумация, а не към съграждане... Сега НЗОК получава средства на доверие, т. е. създават се предпоставки за тяхното разходване не по предназначение." - това са част от коментарите на ст. н. с. Симеон БАЧЕВ, д.м.н., икономист в Катедрата по социална медицина, МУ - София, публикувани във в. "Медицински магазин".

 "Едно е сигурно - събраните средства не са достатъчни за финансиране и на минимален пакет медицинска помощ. Държавата направи здравната каса, уж за да спре рекета. Всъщност обаче тя просто го легализира.", коментира в. "24 часа".

 Странно единомислие между в. "БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР" и останалите медии. На подобни изводи, публикувани и от нас, отговорът беше само един: сърдене заради откровенията... Инакомислието все още се приема като опозиция, вместо като добронамерено, макар и различно мнение.

 Отложи се и Второто Общо събрание на Столичната лекарска колегия, поради липса на кворум. Бездушието и дезинтересуваността, обхванали по-голямата част от обществото ни, не отминаха и съсловието. Вероятно не само защото то е част от своя народ. Сигурно хората имат причини да се отдръпват от обществения, а колегите - от съсловния живот...

 50 години отлагаха живота на 3 поколения. Стига отлагания!

 

Website design by NTS Communications