Брой 8, 1999 година
1Kolegium

ЕКСТРАКТ ОТ ЖЪЛТ
КАНТАРИОН ПРИ ДЕПРЕСИИ

Д-р ВЛАДИМИР СОТИРОВ, Психиатрична болница "Св. ИВАН РИЛСКИ", Нови Искър

 

 Общопрактикуващите лекари могат успешна да лекуват голямата част от хората, страдащи от депресия. В страните с развито здравеопазване само 10% от болните с разпозната депресия биват насочвани към психиатър.

 При екстракт от жълт кантарион (Hypericum perforatum) практически липсва рискът от страничните действия на синтетичните антидепресанти (намалено либидо или еректилна дисфункция, нежелани взаимодействия с алкохол или други лекарства, съхнене на устата, главоболие, напълняване и др.

 Още Хипократ е прилагал жълт кантарион при лечението на много заболявания - рани (поради мощните му антибактериални и антивирусни свойства), бъбречни и белодробни страдания и при състояния, които днес обозначаваме като депресивни - много преди западната медицина да обособи депресията като заболяване - безпокойство, тревога, нервност, раздразнителност, смущения на съня и други (депресивни) оплаквания. В нашата народна медицина жълтият кантарион се препърочва при язва и гастрит, диария и гадене, като седативно и обезболяващо средство. В модерната фитотерапия обаче като първа и основна индикация за приложението му е депресията.

 Доказателство за ефективността и безвредността на жълтия кантарион е и обстоятелството, че повече от 12 млн хора в Германия редовно приемат препарати, съдържащи жълт кантарион по повод депресия. Над 50% от пазара на антидепресанти в Германия се държи от подобни препарати.

 На българския пазар вече има два препарата, съдържащи екстракт от жълт кантарион: ESBERICUM капсули, производство на немската фармацевтична компания Schaper & Brumer и Кантарион + на българската фирма Ramco Pharm. И двата препарата са показани за лечение на лека до умерено изразена депресия. Едно съществено предимство на ESBERICUM е, че за разлика от българския продукт той е със стандартизирано съдържание на общ хиперицин - веществото, отговорно в най-голяма степен за антидепресивния ефект на екстракта от жълт кантарион. Така всяка капсула ESBERICUM съдържа 0,25 мг хиперицин. Това позволява прецизен режим на дозиране. Разликата в цените също дава предимство на немския ESBERICUM. Една особеност на българския препарат е, че съдържа известни количества витамин А и Е, които са известни като антиоксиданти. ESBERICUM се очертава като много добър препарат (самостоятелно или в комбинация с REMIFEMIN) при овладяване на депресивната симптоматика в климактериума. Препоръчваната терапевтична доза при ESBERICUM варира в широки граници (от 1 до 6 капсули дневно) в зависимост от тежестта на състоянието, докато при КАНТАРИОН + тя е фиксирана на 3 х 1 капсула.

Website design by NTS Communications