Неопетнена ли е бялата престилка?

Доц. Александър Оскар изнесе нови потресаещи данни за огромната задлъжнялост на УМБАЛ “Александровска”, до която я е докарал бившият й изпълнителен директор и ексминистър. В същото време на инсценирано “спонтанно” събрание нейни служители се оплакаха от… затормозяване на работата си заради извършваната финансова /съвършено законна и належаща!/ проверка.

“Посегнаха на най-святото – лекарите!”, възропта пенсионираният журналист Юлий Москов, известен адепт на най-корумпираното правителство в историята на България. Кой посяга? Ревизорите си гледат задачите и те нямат нищо общо с диагностично-лечебния процес. Защо този храбър мъж не протестираше, когато необезпечените със защитни средства лекари се заразяваха от своите пациенти и обречено падаха в тяхна защита?

Бялата престилка е наистина нещо свещено и неприкосновено! В някои страни не я носят /било некоректно спрямо пациентите; това е част от фалшивите евроатлантически ценности; все по-често и е цветна, което няма никакво значение – важното е да е предпазва и да внушава уважение.

Но що за лекар и гражданин трябва да си, за да се наведеш угоднически пред един бивш премиер, че да му е по-леко да ти се разпише?! И, после, какво ще я правиш? Няма да я сваляш от гърба си, без да я переш, за да не изтриеш скъпоценния му подпис? Ще я сложиш в рамка? Ще я предадеш на музей?

О, свещена простота!!

Tags: 

Comments are closed.