Факултетът по медицина към МУ-Варна отчита успешна 2020/2021 учебна година

Prosperitas vestra finis nostra!

През учебната 2020/2021г. година МУ-Варна разкри пълното си лице като един от най-високотехнологичните и иновативно мислещи и действащи университети в България в условията на световна пандемия. През тази учебна година броят на действащите студенти по медицина се е увеличил с 4,7% спрямо предходната, което е своеобразен индикатор за успеваемостта в учебния процес. Това става ясно от годишния отчет на декана на факултета по медицина в МУ-Варна проф. д-р Златислав Стоянов.

През 2020г. Факултетът по медицина отчита и устойчиво повишен интерес от страна на български и чуждестранни кандидат-студенти. Броят на кандидат-студентите, конкуриращи се за 1 място по специалност „Медицина“ в Медицински университет – Варна през 2020г., е достигнал 6.8.

В началото на 2021г. академичният състав на Факултета по медицина наброява 417 преподаватели с необходимия опит и квалификация, между които  48 професори, 85 доценти, 50 главни асистенти и 234 асистенти. Преподавателският състав се е увеличил спрямо предходната година с 30 човека (3 доценти, 5 главни асистенти и 22 асистенти), като общият ръст е 7,75%. Съотношението общ брой преподаватели към брой действащи студенти е 1:6,55.

Това говори, че във Факултета по медицина в МУ-Варна са създадени предпоставки за по-добра индивидуална ангажираност на преподавателите с всеки един студент. Средната възраст на хабилитираните преподаватели е 54,88 години, а на нехабилитираните е 39,07 години. Поддържат се оптимални условия за защита на дисертационни трудове и кариерно развитие на академичния състав. Общият брой (105) зачислени докторанти през 2020 г. е с 39 човека повече (59%) в сравнение с 2019 г., като преобладават тези в редовна форма на обучение.

През 2020 година членовете на академичния състав могат да се похвалят и с успехи в научно-изследователската и публикационната дейност. Участвали са активно в редица национални и международни научни форуми, където са представили резултатите от научни изследвания, осъществени в колаборация от интердисциплинарни екипи. Общият брой публикации в научни издания е 379, а общият импакт фактор (IF) е 614.442. Публикациите в Web of Science са 137 (с 62 повече спрямо предходната година), а в Scopus са 104 (с 53 повече).

Преподавателите от Факултета по медицина са автори и съавтори на 10 учебни помагала и учебници, излезли от печат през 2020 г. Научните екипи успешно са осъществили проектна дейност в Конкурсната сесия 2020 на Фонд „Наука“, като общо 14 проектни предложения са одобрени за финансиране (4 големи и 10 малки проекта).

Всички усилия на Ръководството на МУ-Варна и на Факултета по медицина за предоставяне на модерно и безкомпромисно високо ниво на образование дават траен резултат. В последното издание (за 2020 година) на Рейтинговата система на висшите училища в Република България МУ-Варна е класиран на 2-ро място в професионално направление Медицина, а в класацията „Top Public Universities in Bulgaria“ (2020) на международната платформата UniRank: 4International Colleges & Universities (www.4icu.org) МУ-Варна е на пето място сред българските университети, изпреварвайки всички медицински.

Tags: 

Comments are closed.