Успех!

Чрез емболизация на маточните артерии, медиците в УМАБЛ „Св. Анна“ – София АД успяха да помогнат на 33 годишна пациентка с вторичен стерилитет да забременее и да роди здраво дете. Причината за този стерилитет е, че жената е имала над 10 см. миомен възел.

След предварителна подготовка и изследвания на 23 септември 2019 съвместен екип начело с д-р Низар Рафаи от Клиника по кардиология и д-р Красимира Жекова-Началник на Родилно отделение пристъпи към емболизация на маточни артерии. На контролен преглед 9 месеца по късно се установи пълно обратно развитие на миомата. Една година след емболизцията настъпва спонтанно забременяване на пациентката. Като рискова бременност тя е активно следена от д-р Жекова, съвместно с фетален морфолог д-р Иван Сигридов.

На 2 юли 21 г. в 23,30 ч. на бял свят се появи прекрасната Елица с перфектните мерки 2865 гр./48 см. в отлично клинично състояние. Раждането и постродовия период протекоха без отклонение. На контролния ехорафски преглед, проведен днес при изписване на пациентката се потвърди пълното обратно развитие на миомния възел.

Емболизацията на маточните артерии при жени с миома на матката се използва сравнително широко в Европа и света, но в България случаите са единични.

Добрата новина в случая е, че този успех на медиците от УМБАЛ „Св. Анна“-София АД дава много надежда на млади жени с миома, да осъществят своите репродуктивни планове без оперативна интервенция върху матката.

Tags: 

Comments are closed.