Първи сред първите

Това определение даде председателят на Българското хирургическо дружество чл.-кор. проф. Дамян Дамянов за проф. Станко Киров при събранието за честването на славната му 90-годишнина, ръководено от проф. Иван Черноземски и новия изпълнителен директор на Нац. Онкологична болница доц. Здравка Валерианова. И още: “Забележителна фигура в българската медицина и хирургия. Човек с изключителна работоспособност и точна ръка, обучил 3 поколения хирурзи. Пословична личност, чийто ореол са скромността и всеотдайността.”

Работи хирургия от 1944 г., когато е мобилизиран на фронта. Досега над 40 000 болни са оперирани от ръцете му за 66 години! И се увеличават – защото той продължава да работи!

Говори 7 езика! Публикувал е повече от 180 научни труда, между които и 12 монографии. Въвел е най-модерните методи в онкохирургията; един от създателите (заедно с проф. Борислав Кръстев) на съвременната българска онкохирургия. Създател на щадящата мамектомия при рак на гърдата. И един от най-блестящите наши лицево-челюстни хирурзи.

Поздравителни писма изпратиха президентът, премиерът и омбудсманът на България, както и председателят на БЛС. Приветствия поднесоха лично председателят на Комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов и здравният министър д-р Божидар Нанев.

В благодарственото си слово проф. Станко Киров, с присъщата му скромност, подчерта огромното значение на екипността в хирургията и благодари на всички хирурзи, анестезиолози, операционни сестри и санитари, с които е работил досега.

За много години, проф. Киров!

Дай, Боже, подобна щастлива съдба и на всички останали български хирурзи!

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.