Медицински университет – Варна отбеляза 60-годишния юбилей от откриването си

На 1 и 2 октомври с вълнуващи празнични събития бе отбелязана 60-ата годишнина от създаването на първото висше учебно заведение по медицина в Североизточна България – Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

На тържествен академичен съвет „60 години МУ-Варна”, ректорът – проф. д-р Валентин Игнатов, връчи специални отличия „Почетен плакет 60 години МУ-Варна” на ректорите на университета, чиито мандати са изпълнени в периода от 1987 г. до 2021 г. С високото отличие и признание за особени заслуги за цялостен принос за развитието на дейността на МУ-Варна и утвърждаването му като водеща образователна институция в областта на медицинските специалности и науки, бяха удостоени доц. д-р Георги Маринов, проф. д-р Димитър Камбуров, проф. д-р Темелко Темелков, проф. д-р Анелия Клисарова и проф. д-р Красимир Иванов.

По време на събитието Варненският и Великопреславски митрополит Йоан удостои ректора на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов и директора на УМБАЛ „Св. Марина” – Варна проф. д-р Силва Андонова с орден „Свети Апостол Андрей Първозвани”. Негово Високопреосвещенство връчи най-високото отличие на Варненската и Великопреславска епархия за изключителни заслуги и по повод 60-годишния юбилей на Медицински университет – Варна, и във връзка с 35-годишнината от основаването на Университетската болница.

В рамките на провелия се Академичен съвет Националният съвет на Български червен кръст удостои Медицински университет – Варна със „Златен медал” за заслуги „БЧК”. Наградата бе връчена на проф. Игнатов от проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.

Празничната програма по повод 60-годишния юбилей на университета продължи с научни симпозиуми на четирите факултета и Медицински колеж към МУ-Варна, които бяха подготвили поредица от интересни лекции, провели се в хибридна форма.

Част от събитията бе ритуал „Засаждане на 60 дървета” в Приморски парк във Варна. Ректорът проф. д-р Валентин Игнатов засади първото от 60-те дървета и постави пред него юбилейна плоча „60 години МУ-Варна” на площада пред Летен театър. Останалите юбилейни дървета бяха засадени на 8 различни локации в Приморски парк – Варна от студентската общност и представители на четирите факултета на университета, Медицински колеж – Варна, УМБАЛ „Св. Марина” – Варна и СБОБАЛ-Варна. На събитието присъства и зам. кметът г-н Коста Базитов, а инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна.

За памет на бъдещите поколения ректорът откри юбилейна плоча на централния вход на МУ-Варна, с която се отдава заслужена почит към стотиците високообразовани преподаватели и учени, които през изминалите 60 години са посветили знанията, усилията и времето си на каузата за качествено медицинско образование и постигане на върхови постижения в Медицински университет – Варна.

В рамките на честването, по повод 150-ата годишнина от рождението на проф. д-р Параскев Стоянов, бяха поднесени цветя от името на Академичната общност пред бюста на патрона в двора на университета, а студентите от театрален клас „Инфаркт” представиха вълнуващо изпълнение, с което разказаха интересни факти от личния и професионалния живот на патрона.

Академичният живот през цялата 2021 г. бе белязан от 60-годишния юбилей на Медицински университет – Варна. През месец август на входа на Морската градина бе открита юбилейна изложба, която проследява академичния, научен, културен и спортен живот в университета от неговото създаване до днес. Изложбата може да бъде разгледана до 15 октомври. Бяха проведени също така и редица научни събития, както и конкурс за детска рисунка „Докторът е наш приятел”.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.