Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към МУ – Пловдив, която е в основата на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги”, празнува 75 години от основаването си

Юбилеят ще бъде отбелязан с изложба на фотографии за историята и настоящето на катедрата. Пловдивчани и гости на града ще могат да я разглеждат до 24 октомври на пл. „Римски стадион”.

С изложба на снимки и факти отбеляза 75 години от основаването си Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Пловдив. Това съобщи ръководителят на катедрата и началник на клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Иван Иванов. Изложбата бяха официално открита на 5 октомври, вторник, от 17:00 ч на площад „Римски стадион”, където пловдивчани ще могат да я разгледат до 24 октомври включително. Събитието се осъществява в партньорство с Община Пловдив, която безвъзмездно предоставя мястото на изложбата.

Сред официалните гости ще бъдат представители на ректорското ръководство на МУ-Пловдив, на ръководството на УМБАЛ „Свети Георги”, на Община Пловдив и на Пловдивска митрополия.

Изложбата е под надслов „75 години отдаденост на детското здраве”, а нейните домакини подготвят за печат и юбилеен алманах със същото заглавие, който ще бъде отпечатан от Медицинско издателство „Лакс Букс”. Книжното издание ще разкаже всички важни събития за катедрата и клиниката по педиатрия и ще проследи в детайли развитието на всички медици, написали с имената си историята на катедрата, а по-късно и на клиниката. Автори на алманаха са лекари от клиниката и преподаватели в катедрата – проф. д-р Тоньо Шмилев, доц. д-р Нарцис Калева-Ходжева и проф. д-р Мирослава Бошева.

Върху 20 пана с фотографии и кратки текстове изложбата накратко представи информацията от алманаха. Снимките проследяват възходящия път на поколения медици, отдали времето и професионализма си на детското здравеопазване и на развитието на медицинската наука. Представено е настоящото състояние на отделенията в клиниката, академичните постижения на катедрата, публичните инициативи на клиниката, включително и Дарителска кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”, стартирала през 2018 г., чиято цел е изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс, в който да се преместят от старите си сгради Клиниката по педиатрия заедно с Детско спешно отделение и с още две по-малки клиники – по медицинска онкология и по клинична хематология.

Катедрата по педиатрия е основана през м. октомври 1946 г. към създадения година по-рано Медицински факултет при Пловдивския държавен университет с първи ръководител на катедрата проф. Богоя Юруков. Същински основател на Катедрата по педиатрия и на пловдивската педиатрична школа е проф. д-р Иван Андреев (1898-1978), който през  още 1932 г. създава първото извънстолично детско отделение, чийто наследник е настоящата  Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги” и съответно Катедрата по педиатрия и медицинска генетика на Медицински университет – Пловдив. Проф. Андреев ръководи катедрата чак до 1964 г. Автор е на първия учебник по заразни болести и е съавтор на първите учебници по детски болести у нас. Почетен гражданин на Пловдив, заслужил лекар, носител на високи правителствени отличия. Неговото име носи университетската клиника по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив.

Традицията на отдаденост към децата и педиатрията продължава и при следващите ръководители- проф. Иван Вапцаров (1964 – 1974 г.), проф. Христо Михов (1974 – 1986 г.), проф. Евгений Генев (1986 – 1990 г и 2000 – 2006 г.), проф. Борис Бойкинов (1990 – 1999 г.), проф. Мирослава Бошева (ръководител на катедрата от 2006 до 2020 г., а на клиниката – от 2006 до 2014 г.) и настоящият ръководител проф. д-р Иван Иванов (ръководител на катедрата от 2020 г., а на клиниката – от 2014 г.).

Tags: 

Comments are closed.