Песъчинки в окото

“От две нощи гледам как падат звезди и си пожелавам ред красиви неща. А то – не било звезди, ами комшията отгоре си хвърля фасовете.”

Таня Богданова, ФБ

“Възрастта над 50 си има своите недостатъци и предимства: не виждаш малките букви отблизо, но виждаш големите идиоти отдалеч.”

Павлина Павлова

“Дай на умния акъл, за да ти стане приятел. Дай на глупака акъл, за да те намрази.”

Конфуций

“Само двама обичащи се създават дом. Всичко друго е кухи стени.”

Блага Димитрова

“Кажи на човека една хубава дума и повече не мисли. Как ще постъпи той, дали я заслужава, това не те интересува. Този човек не се е родил, за да те разбира. Никога не изисквайте от хората, с които дружите, да бъдат като вас. Не настъпвайте никого. Нито с мисъл, нито с чувство, нито с постъпка. Ако се отнасяш зле с някой, ти пакостиш на себе си.”

Петър Дънов

“ЕС е една бъркотия. Всеки знае това. Неговите търговски отношения със света се влошават. А отношенията му с хората, които номинално управлява, се превръщат в токсични. Нещо повече, той се ръководи от куп неизбрани от тях харпии – ужасяващи жени, като Урсула фон дер Лайен, Меркел, Кристин Лагард, които са самото определение за акушерки на мъртъв плод. Да добавим към тях и Макрон… Това са лицата, които искате да посочите, когато си помислите защо жени не трябва да управляват държави, компании и дори училищни настоятелства. Всички тези жени са поставени на позиции от Клаус Шваб и Джордж Сорос, за да осъществяват трансформацията на ЕС от разхлабено квазиправителство в напълно технократична полицейска държава. Скоро ще разберат, че са сгрешили фатално.”

Светослав Атаджанов

(Обсъждане. Не сме съгласни, че жени не трябва да ръководят училищни настоятелства. Но виждате какво става в необилералните държави: слагат ги начело дори в министерствата на отбраната, което е демагогия – нима могат да правят разлика между гаубица и катюша? Шваб и Сорос не са съгрешили фатално, напротив – плетат си сатанинската кошничка. Та нали тяхната цел е именно тази: превръщането на ЕС в полицейска държава, а на света – в глобален Интернационал, за какъвто са мечтали сатрапите Ленин и Троцки?)

“Не ме е страх от хората, а от нечовешкото в тях.”

Ива Андрич

(Обсъждане. В този смисъл трябва непрекъснато да се страхуваме, особено от световните, европейските, а особено – от нашенските политици. и държавници.)

“Ще дойде време, когато умните ще мълчат, глупаците ще говорят, а бандитите ще се обогатят.”

Иво Андрич

(Обсъждане. Това време някога излизало ли е от България?)

“Нашето Възраждане са го правили твърде самобитни хора. Те не са били от знатни родове, с традиции от много векове, но са го направили по един много добър начин. Тези хора, благодарение на личните си качества, са изнесли едно равнище, с което можем да се гордеем. Показателно е, обаче, че този стремеж се е проявил, когато сме били под турска власт, докато след Освобождението обществото влиза в ролята на палач на тези хора, а по този начин – и на стремежа към знанието.

Мога обективно да кажа какво ставаше с науката в България. Първо, тя се правеше предимно от хората, които се занимават с нея, и си оставаше в немалка степен единствено за самите тях. Докато в Англия видях как науката се мотивира от обществото и се прави предимно за него. В същото време не се изключват и тези, които я правят – задоволяват се техните потребности, изживявания, проблеми. Трябва да им се осигури всичко по веригата.”

Проф. Иван Черноземски, от книгата “Науката – новите тенденции”.

(Обсъждане. При едва 0,2-03% от БВП, който държавата ни отделя за науката, то каква наука може да се прави?! Отделен е въпросът: кой ще се занимава с нея, при тези символични заплати и пълна липса на условия?)

“Сега ракът е най-митологизираната болест. Навремето такива са били проказата, холерата, едрата шарка. Мястото им заеха ракът и СПИН. Сърдечно-съдовите заболявания са много по-разпространени, много повече хора страдат и умират от тях, но човечеството не е така наплашено – за рака се носи славата на нещо най-лошо.”

Проф. Иван Черноземски, пак там

(Обсъждане. Книгата е излязла преди 20 години. От две години целият свят говори само за Ковид-19 и неговите варианти. Няма инфаркт, инсулт, хипертония, рак; няма Единната класификация на болестите, съдържаща 10 000 нозологични единици. Медицината днес е единствено Ковид, Ковид, Ковид… Има ли тогава необходимост да се изучава етиологията и лечението на другите?)

“Преди 30 години бяхме 9 млн, сега сме се стопили до 5,5. Бяхме на 28-мо място в света по БВП на глава от населението, сега сме на 98-мо. Капацитетът на икономиката ни през 60-те и 70-те години беше по-висок, отколкото на Турция и Гърция, взети заедно; днес и двете съседски държави са далеч пред нас. Бяхме на първите места по зеленчуци на глава от населението, днес ги внасяме. Днес най-печелившите ни пера, вкл. златодобивът, са в ръцете на чуждестранни фирми; просто им ги подарихме, както енергоразпределителните дружества, водоснабдяването си и пр. Закрихме хиляди училища, читалища, културни центрове. Над 50% от учащите се са функционално неграмотни. Направихме болниците си търговски дружества и много от тях бяха закрити. Оставихме младите си лекари и медицинските сестри да избягат навън, да лекуват други народи. Здравеопазването ни се намира в окаяно състояние. И се оставихме на един елементарен шарлатанин да ни баламосва и ограбва 11 години; и пак гласуваме за него. Как можахме да допуснем всичко това?!”

Валентин Василев, ФБ

(Обсъждане. Трудно е да се обсъди подобен текст, който те хваща за гърлото. Най-печалното е, че тези, които разпродадоха Отечеството ни за жълти стотинки, но пък с огромни печалби за себе си, са ненаказуеми. Вкл. онзи самозванец, който съсипа здравеопазването ни, вместо да пломбира зъби.)

“При всички исторически катаклизми простащината, уви, винаги изплува отгоре. В името на своите просташки интереси унищожава всяка светулчица на човешкия дух. Когато простаци идват на власт, те най-първо унищожават духовността. Духът свети и простаците се дразнят от тази светлина.”

Иван Андонов

“Идиоти имаме, Достоевски нямаме.”

ФБ

“Не всяко “Браво!” е достойно,
не всяко “Долу!” е позор.

Не всеки химн – заупокоен
и не хвалебствен – всеки хор.

Не всички лаври са победа,
не всяка загуба е крах.

Не всяка истина – последна,
не всяка грешка – смъртен грях.

Не всяка прошка е пощада
и не надгробен – всеки кръст.

Най-истински когато пада
човек доказва своя ръст.”

Надежда Захариева

 

(Обсъждане. Боже мой, колко пъти съм падал: уволнявали са ме 4 пъти от работа; ритали са ме от МЗ, от БЛС. И все – с мисълта и желанието да сторя нещо добро за съсловието. И за какво е било всичко това? Някой помогна ли ми с нещо? Само гледаха отстрани, пазеха се да не ме срещнат и поздравят, че да не ги види някой от властимащите… Не си е струвало, не. Безсмиселни самоубийствени усилия, коствали ми огромни разочарования и пропуснати ползи. Единствен смисъл имат само Семейството и Отечеството! Не повтаряйте грешките ми!)

“Населението на България се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри дават амнистия на бившите, а бъдещите ще я дават на сегашните. Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6000 групи и 6 млн мнения, като всяко отделно подлежи на разцепление. Има прави пътища, но поданиците ѝ предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани. Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй. България търгува с всички, но случва се обратното – всички търгуват с България. Националният девиз “Съединението прави силата” е поставен върху разединеното Народно събрание. Държавният девиз е “Боже, пази България!”. В случая Бог е натоварен да пази България, защото другите са заети да пазят частните си интереси.”

Райко Алексиев (1893 – 1944)

(Обсъждане. Какво можем да добавим към този блестящ саркастичен текст, освен уточнението, че нямаме наши бивши министри в затвора, но сегашните са заети да подминават крупните кражби на миналите, а бъдещите пък ще си затварят очите пред кривиците на сегашните? Заради карикатурите си на Сталин блестящият наш хуморист и художник, известен с псевдонима си Фра Дяволо, издател на в. “Щурец”, е зверски пребит от кръволока Лев Главинчев, чието предизвикващо ужас и отвращение име доскоро носеше голяма улица в ж. к. “Люлин”.)

“Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко Доброто.”

Йордан Йовков

(Обсъждане. Колко християнски и смирено звучи! Този невероятен Йовков с неговото безсмъртно възклицание: “Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!” Ще свършат ли мъките на нашето Отечество?!)

“Моля те, не дърпай тънки струни.
Моля те, не спомняй младостта!
Дните ѝ отдавна са отминали,
но верую остава Любовта!”

ФБ

“Българите са много мили с чуждите и бързоги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си.

Константин Иречек

“Зелена сделка, зелени сертификати. Два пътя, една цел – унищожението ни.”

Стела Банкова

“Папата е духовният водач на Бил Гейтс, Сорос и т. н. Целта им е да унищожат и контролират хората.”

Майк Мириам, американска монахиня

“Ние не интерпретираме българската политика през българския национален интерес.”

Иван Костов

“България ще следва международните норми на поведение дори с цената на отказ от националния суверенитет.”

Петър Стоянов

“Светът няма да бъде унищожен от тези, които вършат злини, а от другите, които ги наблюдават безучастно.”

Алберт Айнщайн

“Дори след дежурство събитията от изминалия ден непрекъснато се въртят в главата ми. А парите все недостигат… В някаква си Чехословакия реаниматорите получават по 45 000 долара годишно. У нас всичко е през… катетър.

Лекарите са заврени в ъгъла. Едното утешение е, че някой има нужда от вас. Спасили сте човек от смърт и сте се преродили отново.

Американците са изчислили средната продължителност на живота на анестезиолог-реаниматорите – 46 години!”

Д-р Владимир Лаипевцев, Железногорск (анестезиолог-реаниматор, починал на 61 години)

“Грешна беше тази жена. Грешна, но хубава.”

Йордан Йовков, “Албена”

(Обсъждане. Великият Йовков, ваятел на изящния български език, с неговото верую – “Красотата.”)

“Пет стъпки да направиш човека роб: 1. Дръж го слаб; 2. Дръж го в невежество; 3. Друж го уплашен; 4. Дръж го нещастен, сломен, отчаян, тревожен; 5. Дръж го далеч от другия човек.”

ФБ

“Най-важното е да уплашиш хората. После ще правиш с тях каквото си искаш.”

Гьоринг

“Толерантността ще достигне до такова ниво, че на интелигентните хора ще бъде забранено да мислят, за да не обидят идиотите.”

Фьодор Достоевски

Comments are closed.