На вниманието на Президент Румен Радев: Защо е толкова висока смъртността у нас?!

КОПИЕ: Министър проф. Асена СЕРБЕЗОВА

КОПИЕ: Централната Комисия по професионална етика на БЛС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

Почти всеки ден ми се обаждат потресени хора – приятели и, предимно, мои читатели, да ми споделят възмущението си от липсата на елементарна организация в “Спешна помощ” и за лошото отношение към страдащите от заразата. Знам, че не им достигат кадри и едва смогват. Но с часове разкарват тежко болни по софийските болници да им търсят място за хоспитализация и си губят времето, през което други пациенти напразно ги очакват. По времето на министър Гайдарски линейките и диспечерските пунктове бяха снабдени с информационни уредби, от които по всяко време знаеха в коя болница и дори в кои отделения има свободни легла. Ексминистър Божидар Нанев изключи тези полезни помощни средства, които са задължителни за всяка съвременна държава, още повече – членка на ЕС. Толкова ли е трудно и скъпо те да бъдат възстановени; милиони ли струват?! Дори и да са милиони, човешкият живот цена няма, особено в демографския срив, когато трябва да треперим над всеки сънародник.

Парадоксална е случката с родилка в Ямбол. Тъй като Родилното отделение на Областната болница бе затворено поради липса на неонатолог, линейката я кара до Сливен. Там няма места и тя тръгва към Стара Загора, където също не приемат жената (вече с контракции!!); нов обратен завой – и чак в Бургас… Подобно невероятно премеждие за една българска и европейска гражданка, замъчила се да става майка, сигурно не става и в Африка. Толкова ли е било невъзможно най-елементарното нещо: по телефона да се осведомят къде има свободни места, още преди да потеглят?!?! Ами ако бебето се бе заклещило по пътя; нали можеше да умре заедно с родилката?!

Беше унищожена и Санитарната авиация (а в недалечното социалистическо минало имахме санитарни самолети към МНЗ на повикване по всяко време); днес ние – единствени в Европа! – нямаме дори един медицински хеликоптер,та при необходимост използваме огромния “Спартан”, който, разбира се, не може да каца на шосето или на полето!?

Нямаме и Детска болница при положение, че във всички партийни програми гордо се декларира, че майчиното и детско здравеопазване имали приоритет; партийно двуличие!

 

Напразно очаквах Нац. Център по обществено здраве и анализи да проучи въпроса с потресаещата смъртност от Ковид у нас, непозната за целия свят. По принцип ние имаме най-високата смъртност и най-ниската средна продължителност на живота в ЕС. Днес общата смъртност се е увеличила с чудовищно заради страха на хората да търсят лекар при усложненията на социално-значимите им заболявания (сърдечно-съдови, онкологични, белодробни, диабет), за да не се заразят с Ковид и, разбира се, заради самата епидемия. Причината за тази висока смъртност от Ковид е преди всичко кадрова: почти пълната липса на специалисти-инфекционисти и реаниматори. В Ковид-отделенията дежурят стажант-лекари-доброволци, командировани УНГ, офталмолози и ортопеди, които нямат този клиничен опит; да не говорим за повсеместния дефицит на медицински сестри и санитарки; Ковид-пациентите са силно дехидратирани и се нуждаят от техните постоянни грижи, но с часове, да не говорим за нощта, никой не им влиза в стаите поне да им даде вода, което е фатално. Обезводняването ускорява тромбозирането на белодробните алвеоли – то е основният фактор за смъртността, защото ги запушва и колкото и кислород  да им подават, той не може да бъде използван.

 

В Спешните центрове няма нужните площи за триаж, селекция и изчакване на бързите параклинични (лабораторни) изследвания за изясняване на диагнозата и съответното правилно хоспитализиране.

 

Мерките, които спешно би трябвало, според мен, да бъдат предприети и от няколко години ги изнасям в моя в. “Български лекар”, ги виждам в:

 

# Ускорено и финансирано от държавата специализиране по инфекциозни болести, анестезиология и реанимация плюс чувствително повишение на заплащането в тези области, за да станат те привлекателни. Изобщо, диспропорциите на клиничните пътеки в отделните специалности са парадоксални;

# Задължително възстановяване на електронната система за постоянна връзка между болниците и линейките в градовете, а и между тях.

 

#.И още нещо, може да прозвучи еретично: “Спешна помощ” да стане част от МВР, както е в САЩ, където полицаите и пожарникарите са обучени да бъдат и парамедици; това е абсолютно необходимо, защото те често пристигат преди линейките на пътно-транспортните произшествия и неоказването на бърза първа помощ може да се окаже фатално. За да бъдат намалени катастрофите по пътищата, предлагам:

 

#  Незабавна конфискация на автомобилите при доказан алкохол и наркотици в кръвта на водача, който в такива случаи трябва да бъде третиран като потенциален убиец. Няма по-ефективно средство от това и трябва да се изхвърли всякакво чувство на съжаление към подобни безотговорни хора; случаят с Милен Цветков е повече от крещящ. Навремето бе излязло Постановление на МС за конфискация на автомобили при кражба на селско-стопанска продукция на стойност над 20 лв… Така в Ямбол отнеха новата, току-що купена след 10-годишно чакане “Лада” на мой пациент, в чийто багажник бяха намерили чувал с брулени орехи – и оттогава в окръга нямаше нито една кражба…

Така безкомпромисно трябва да се действа и с пияните и дрогирани водачи! Подобна мярка чувствително ще намали жертвите по пътищата и ще бъде посрещната благосклонно от обществото.

Tags: , ,

Comments are closed.