Популизмът няма нищо общо с медицината

Страната ни е обхваната от поредната вълна заразени хора, този път от Омикрон-варианта на Ковид-19. През продължаващата вече 2 години епидемия живота си загубиха над 100 лекари, заразени от своите пациенти – досега непозната трагедия в историята на медицината ни. Изнемогват всички – и дежурните в “Спешнапомощ”, и общопрактикуващите лекари, и ординаторите в Ковид-отделенията.

В същото време слушаме от наши колеги злостни нападки срещу ваксините и разгласяване на неверни данни за вредни последствия от прилагането им, за да бъдат разколебавани хората да се имунизират. Подобно поведение не само не е етично; то граничи с престъпно безумие.

Искрено се надяваме тези медици, които продължават с необяснима ярост да  го провеждат, най-после да се смирят, в името на здравето и живота на сънародниците ни и заради изтощителния и опасен труд на хилядите смели и самоотвержени лекари, които буквално воюват за тях.

Без да се опитваме да сплашим никого, само ще им припомним и чл. 355 (1) от Наказателния кодекс: “Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 годинии глоба от 1000 до 10 000 лв. (2). Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.”

 

Централна Комисия по професионална етика при БЛС

Tags: 

Comments are closed.