Песъчинки в окото

“От две нощи гледам как падат звезди и си пожелавам ред красиви неща. А то – не било звезди, ами комшията отгоре си хвърля фасовете.”

Таня Богданова, ФБ

“Възрастта над 50 си има своите недостатъци и предимства: не виждаш малките букви отблизо, но виждаш големите идиоти отдалеч.”

Павлина Павлова

 

“Дай на умния акъл, за да ти стане приятел. Дай на глупака акъл, за да те намрази.”

Конфуций

 

“Само двама обичащи се създават дом. Всичко друго е кухи стени.”

Блага Димитрова

 

“Кажи на човека една хубава дума и повече не мисли. Как ще постъпи той, дали я заслужава, това на те интересува. Този човек не се е родил, за да те разбира. Никога не изисквайте от хората, с които дружите, да бъдат като вас. Не настъпвайте никого. Нито с мисъл, нито с чувство, нито с постъпка. Ако се отнасяш зле с някой, ти пакостиш на себе си.”

Петър Дънов

 

“ЕС е една бъркотия. Всеки знае това. Неговите търговски отношения със света се влошават. А отношенията му с хората, които номинално управлява, се превръщат в токсични. Нещо повече, той се ръководи от куп неизбрани от тях харпии – ужасяващи жени, като Урсула фон дер Лайен, Меркел, Кристин Лагард, които са самото определение за акушерки на мъртъв плод. Да добавим към тях и Макрон… Това са лицата, които искате да посочите, когато си помислите защо жени не трябва да управляват държави, компании и дори училищни настоятелства. Всички тези жени са поставени на позиции от Клаус Шваб и Джордж Сорос, за да осъществяват трансформацията на ЕС от разхлабено квазиправителство в напълно технократична полицейска държава. Скоро ще разберат, че са сгрешили фатално.”

Светослав Атаджанов

(Обсъждане. Не сме съгласни, че жени не трябва да ръководят училищни настоятелства. Но виждате какво става в необилералните държави: слагат ги начело дори в министерствата на отбраната, което е демагогия – нима могат да правят разлика между гаубица и катюша? Шваб и Сорос не са съгрешили фатално, напротив – плетат си сатанинската кошничка. Та нали тяхната цел е именно тази: превръщането на ЕС в полицейска държава, а на света – в глобален Интернационал, за какъвто са мечтали сатрапите Ленин и Троцки?)

 

“Не ме е страх от хората, а от нечовешкото в тях.”

Ива Андрич

(Обсъждане. В този смисъл трябва непрекъснато да се страхуваме, особено от световните, европейските, а особено – от нашенските политици. и държавници.)

 

“Ще дойде време, когато умните ще мълчат, глупаците ще говорят, а бандитите ще се обогатят.”

Иво Андрич

(Обсъждане. Това време някога излизало ли е от България?)

 

“Нашето Възраждане са го правили твърде самобитни хора. Те не са били от знатни родове, с традиции от много векове, но са го направили по един много добър начин. Тези хора, благодарение на личните си качества, са изнесли едно равнище, с което можем да се гордеем. Показателно е, обаче, че този стремеж се е проявил, когато сме били под турска власт, докато след Освобождението обществото влиза в ролята на палач на тези хора, а по този начин – и на стремежа към нанието.

Мога обективно да кажа какво ставаше с науката в България. Първо, тя се правеше предимно от хората, които се занимават с нея, и си оставаше в немалка степен единствено за самите тях. Докато в Англия видях как науката се мотивира от обществото и се прави предимно за него. В същото време не се изключват и тези, които я правят – задоволяват се техните потребности, изживявания, проблеми. Трябва да им се осигури всичко по веригата.”

Проф. Иван Черноземски, от книгата “Науката – новите тенденции”.

(Обсъждане. При едва 0,2-03% от БВП, който държавата ни отделя за науката, то каква наука може да се прави?! Отделен е въпросът: кой ще се занимава с нея, при тези символични заплати и пълна липса на условия?)

Tags: , , , , ,

Comments are closed.