Къде е фондът за лечение на деца в чужбина?

Мине-не мине седмица, и току виждаме снимка на детенце с опадала косица, за което се събират средства за лечение в чужбина.

Сиромашка България!!

Намира десетки милиони за стадиони дори и по селата, а за Детска болница и лечение на дечица – не.

Навремето министър Евгений Желев откри Фонд за лечение на деца в чужбина; започна с 10  млн лв. После… закриха Агенцията, чрез който фондът се разплащаше.  Обвиниха шефа ѝ в злоупотреби; арестуваха го показно – и дотук.

Между другото, тогава предлагах нещо, според мен – по-рационално и по-евтино: с тези пари да командироваме у нас да идват знаменитите лекари от чужбина, за да оперират болните ни дечица или да покажат как да се лекуват у нас, като същевременно предават опита и знанията си на нашите колеги. Макар че, честно казано, и те не им отстъпват по прилагане на лечебното изкуство.

Припомням, че бившият зам.-министър по времето на акад. Радой Попиванов – чл.-кор. Герасим Митров (1923 – 1987) беше 10 години (1977 – 1987) председател на Фонда на ООН за подпомагане на деца (УНИЦЕФ) в България. След кончината му той бе ръководен от бившия министър проф. Иван Черноземски. Намирам за прагматично да се потърси съществува ли, все още, УНИЦЕФ в България и каква полза може да се извлече за децата ни.

Апропо, има ли в друга страна-членка на ЕС, подобен фонд? Защото там разполагат с отлични лекари? Както, безспорно, и ние.

Срамно и недостойно е за една държава да не може да лекува сама децата си. В краен случай, ако диагнозата е много тежка и невъзможна за лекуване в България, нека отново да се разкрие този фонд, а не да се просят пари от все по-обедняващите граждани. Унизително е! И за тях, и за Отечеството, което не може да им лекува децата, та трябва да прибягва до сиромашките им подаяния.

Tags: , ,

Comments are closed.