Ден на любовта

Мит ли е потентността на българина? Къде  е реалното ни място в класацията на любовниците?

Комплексарите, особено от малките народи, винаги си създават митове за себе си. Преди години у нас гостуваха танцьорки от Куба. Естествено, не са останали без мераклии наоколо, и – то се знае, са се възползвали. Та, от наш жълт вестник ги попитаха каква оценка дават на българите в леглото. В отговор момичетата се изсмели…

Някъде бяха правили класация на любовниците; на първо място поставиха латиноамериканците. Всичко е индивидуално: може нацията ти да се слави като много любвеобилна, но лично ти да си пън в леглото; тогава какво те грее класацията?

Как  пандемията се отразява на либидото на българина? Активират ли се или се сриват интимните отношения?

Пандемията, карантината, локдаунът, зеленият сертификат, натрапчивостта на ваксинациите и прочие затормодяващи психиката фактори несъмнено изнервят човека и влияят зле на либидото. Как да мислиш за секс, катовсекиден по радиото и телевизиите ти говорят за хиляди заразени, стотици починали, имунизационни пунктове, бъдеща войнавойна в Украйна, инфлация, приемане на еврото, демографската катастрофа? Къде са нежните, любовни теми по нашите медии? Само болести (предимно Ковид), смърт, омраза. Е, това действа ли еротично?

Колко масово българинът използва синьото хапче? Кой е най-сигурният афродизиак?

Не съм питал аптекарките дали си харчат сините хапчета повече или по-малко. Отново опираме до възрастта: за какво са му те на младото жребче? Понякога това хапче претоварва старото сърце и следва драмата… Много мъже са умрели върху жена, но нито един – върху собствената… Защото “на чуждо” всеки се престарава, гледа да не се изложи и някои прекаляват с дозировката.

А, както е казал още Гален: “Дозата прави от едно вещество лекарство или отрова”. Най-сигурният афродизиак е, безспорно, партньорката – нейният подход, уменията ѝ; френските ласки без съмнение оказват добър стимулиращ ефект. “Старият Москвич пали със смукач”, ако трябва пак да прибегнем до уличния фолклор. Но ако не може да тръгне, по-добре да не ставаме смешни. “Любви все возрасты покорны”, казва Пушкин. Любовта е прекрасно нещо, но – уви, не винаги е достатъчна за осъществяване на секс. “С твърд и баба знае; я го направи с мек”, горчиво се шегуват моите ямболлии.

Колко важен е оргазмът за здравето? Каква честота е най-здравословна?

Азбучна истина е, че – освен че е върхът на удоволствието, оргазмът е изключително важен за здравето. Той предизвиква отделяне на ендорфини (хормоните на щастието), потиска стреса, успокоява, осигурява здрав сън, ведро настроение, гладка кожа, добро настроение, повишена работоспособност, правилно функциониране на простатата. В мъжките манастири се среща 3 пъти по-често рак на простатата, в женските – на шийката на матката.  Каква честота ли? Колкото повече – толкова повече… Не пестете оргазмите. Хипократ е казал, че човек не бива да прекалява с яденето, пиенето, работата и правенето на любов с жена, но тук ще си позволя да го допълня: ако имаш щение и можене, няма прекаляване. Трагичното е, както казва Шекспир, “когато още имаш щението, а вече нямаш моженето”.  Неговото възклицание: “О, миг, поспри, ти тъй си хубав!”, несъмнено  се отнася за оргазма. Оргазмът е еднакво силен и в младостта, и в старостта; твърди го не кой да е, а кардиохирургът, който пръв присади сърце на човек проф. Кристиан Барнар, който в напреднала възраст написа книга за любовта; бил е и голям любовчия.

Според една статистика на СЗО отпреди 10 години, за едно денонощие по земята 100 млн двойки правят секс (става реч за хетеросексуален, разбира се). От тази сладка дейност 1 млн се заразяват  с някоя от 20-те СПИ (сексуално предавани инфекции), като от СПИН са 7500 (а 5500 умират ежедневно от него). Също близо 1 млн жени забременяват. СПИ и абортите вследствие нежелано забременяване у нас растат, особено – триперът и хламидиазата. Младите ни нямат сексуална култура: не ползватпрезервативи при случайни контакти. Трябва да се въведе задължително обучение по здравно-духовна култура в училищата; имам и текст по темата, но МОН нехае. Ректорката на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева го качи на сайта, за да се чете от хората, за което ѝ благодаря от все сърце. Но в Пловдив имаме друга нагласа – Човеколюбие.

Химера ли е любовта за цял живот? Има ли начин да подклаждаме еротиката, да поддържаме интереса към нея, независимо от възрастта?

Не е химера. Ако имаш здраво семейство с добри деца, любовта няма да ви напусне. Ще перифразирам Шекспир: ако нямаш нито щение, нито можене – не се пресилвай, за да не се секнеш в кръста или да не получиш хипертонична криза, инфаркт, инсулт, ритъмен “арест”. Всичко  е до време. Меракът умира последен, но ако Мачото в тебе вече е умрял? Или артериите на атрибута вече са напълно склерозирали? Никому не препоръчвам пресилване, ако е загубил интереса и възможностите си. И без секс може да се живее.

Проучвате ли болестите и либидото на известните политици, кои са най-впечатляващите случаи? Винаги ли властта помпа либидото?

Какво да ги проучвам, като не мога да ги понасям? Книгата ми “Болестите и сексът на държавниците” претърпя две издания и отдавна се изчерпи. Обмислям трето, съкратено издание, защото днес хората нямат време да четат дебели книги. “Властта е афродизиак” е крилатата мисъл на Хенри Кисинджър, а на  него в това отношение може да му се вярва. И как иначе? Властта ти дава пари – възможности за щедри подаръци, както  и за назначаване на добри службици. Не виждате ли как в България държавните органи се напълниха с братовчедки и любовници?! “Хубава жена и хубав кон не са за сиромаси”, гласи родопска поговорка.

Tags: ,

Comments are closed.