Акад. Трайков: Необходими са промени за подобряване специализацията на младите лекари

Възнагражденията не са основна причина за изтичането на кадри от България, смята ректорът.

Необходими са промени за подобряване специализацията на младите лекари у нас. Това каза в ефира на „Твоят ден” ректорът на МУ-София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков. По думите му важно е да се уеднаквят критериите при подбора на кадрите в лечебните заведения из страната.

„Медицинските университети направихме асоциация. Смятаме, че имаме експертизата и опита, да предложим промени за специализацията на младите лекари. В коалиционното споразумение колеги също предложиха подобни реформи. Добра стъпка би било да се помисли за един изпит за всички, кандидатстващи за работа в болниците из страната, по примера на Франция. Така няма да има онеправдани колеги. Сега цялата власт по подбора е в ръцете на директорите на болниците”, обясни той.
Акад. Трайков обърна внимание и на проблема с изтичането на кадри от страната.

„Попитахме младите колеги какви са причините за това да търсят реализация в чужбина. 21% от тях изведоха като първа причина заплащането на професията. Около 20% посочиха неуредиците в здравната система и методите на лечение. Проблемът с недостига на кадри обаче е характерен за цяла Европа. Във Франция младите специализанти започват със стартово възнаграждение около 1400-1500 евро. Тук стартовата заплата е около800 лв.”, каза още ректорът.

Пари в системата на здравеопазването има, те обаче не се разходват по правилния начин, смята акад. Трайков.

„В момента в системата има около 10-12 милиарда лева. Очаква се обаче от лекарите, тъй като парите не се разпределят правилно, да свършат работата си вместо с тези средства, с много по-малко. Когато това очаквано не се получи, е лесно да обвиним лекарите. Друг сериозен проблем е и системата на клиничните пътеки, която куца през последните 25 години”, добави още ректорът на Медицинския университет в София.

Иначе, според статистиката половината от завършилите МУ-София, ще търсят реализация в чужбина. Като основни причини младите лекари изтъкват възнагражденията, остарялата система, както и липсата на доверие към специалистите.

Tags: ,

Comments are closed.