Лекарите – като Богомилите: все на кладата…

Печалният случай във Враца възпламени неприязънта към лекарите, тлееща от десетилетия у нашия любим народ. “Ще ви разкъсаме на парчета!”, е крещяла една жена пред болницата, имайки целия персонал. ” Убийци в бели престилки” – е прозвището-клеймо, с което безцеремонно ни обля Георги Джагаров в едноименната си необмислена статия преди 50 години, насочена срещу гинеколозите, които извършват аборти по желание. Оттогава, вече половин век, то стана нарицателно за хората, упражняващи най-великата професия и всеки ден спасяващи хора с риск за собственото си здраве и живот от заразяване с техните болести или преизтощение. Помним и гнусните клевети, хвърляни от трибуната на Народното събрание от един бивш председател на Парламентарна група, заради което беше и осъден от безпочвено обвинените колеги.

Безспорно, документирано от видеото, регистраторката във врачанската “Спешна помощ”  се държа неадекватно и непрофесионално, и си получи заслуженото уволнение; изказваме дълбоките си съболезнования към близките на починалата жена. Но някой пита ли колко лекари работят там (а и изобщо – в тези звена в страната) на смяна, и по колко пъти дежурят в месеца? Колегите, заразени с Ковид в цяла България, са няколко хиляди; над сто вече умряха. Но тези факти не са интересни за репортерите.

Обезпокоителна е безотговорността на някои медии, които само дебнат да излезе някое тъжно събитие, за да започнат да охулват българските лекари. Позволяваме си да припомним на журналистите, че доверието към лекаря е съществена и изключителна влиятелна част от лечебно-диагностичния процес, а с техните нападки те  го сриват.

Открай време повечето от повикванията на “Спешна помощ” са неоснователни, по повод леки или неотлогни състояния, за които е редно да бъдат потърсени общопрактикуващите лекари. Тя е претоварена с несъществени случаи, кадрите й са недостатъчни, в недокомплект, а и наличните са преуморени и в напреднала възраст. Повечето от линейките са амортизирани и лошо оборудвани. Но и да бъдат закупени нови – кой ще работи с тях ипо какви повиквания ще ходят?

Нужно е решително преустройство не само в “Спешна помощ”, а и на цялата здравна система.

Но нашите журналисти трябва да проумеят:

Пазете лекарите!!

Comments are closed.