Становище на Българския червен кръст: Конфликтът в Украйна

Българският Червен кръст изразява своята дълбока тревога във връзка с ескалацията на конфликта в Украйна и неговото прерастване във военни действия.

Българският Червен кръст е част от Международното червенокръстко движение – най-голямата хуманитарна мрежа в света и се ръководи в работата си от неговите основни принципи: неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност.

 

БЧК се надява за:

 

  • бързо разрешаване на конфликта;  хуманно отношение към всички човешки същества;
  • осигуряване на закрила за най-уязвимите лица – деца, жени, болни и ранени, както и за журналисти, медицинския и хуманитарния състав;
  • предотвратяване и недопускане на човешко страдание и прояви на нетолерантност.

 

БЧК  е за спазване и прилагане на нормите на Международното хуманитарно право и изпълняване на ангажиментите, поети от държавите при ратифициране на Женевските конвенции от 1949 г. и Допълнителните протоколи към тях.

Ясната и категорична позиция на БЧК е за разрешаване на всички политически конфликти по мирен, цивилизован и дипломатически път. Изразяваме своята вяра и надежда за бързото приключване на настоящата кризисна ситуация.

 

Пострадалите в Украйна се нуждаят от нашата помощ!

Какво направихме до момента?

Българският Червен кръст се присъедини към подготвяната от правителството хуманитарна помощ за нуждаещите се в Украйна. Организацията работи в координация с държавните институции и оказва съдействие при подпомагане на пристигащите в България хора, засегнати от конфликта.

 

БЧК отпусна 10 000 шв. франка от своя Фонд „Бедствия, аварии и кризи” по спешния предварителен апел на МФЧК/ЧП за подпомагане на дейностите на Червения кръст в Украйна и съседните страни.

***

Поради непрестанно нарастващите нужди от подкрепа за пострадалото население в Украйна, по молба на Украинския Червен кръст и в координация и взаимодействие с правителството на Република България, на 27 февруари 2022 г., Българският Червен кръст обяви кампания за набиране на материални дарения.

 

 

ДАРИ СЕГА!

ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ КОНФЛИКТА В УКРАЙНА!

SMS на номер 1466, цена 1 лев.

Всеки, който желае да дари 1 лв. като изпрати SMS на кратък номер 1466 или по банков път на следната банкова сметка в лв.:

 

 

 

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG23UNCR76301077778563 UNCRBGSF

(За пострадалите от конфликта в Украйна)

 

 

НАБИРАНЕ НА ДАРЕНИЯ

За страната – в областните структури на БЧК

За София – в централната сграда на БЧК на ул. „Джеймс Баучър“76

За повече информация: www.redcross.bg

Comments are closed.